NOURIEL ROUBINI: Dr. Doom advarer mot ny aksjesmell

Nouriel Roubini er skremt av den sterke oppgangen i aksjemarkedet.

SKEPTIKER: Professor Nouriel Roubini.
Publisert:

Nå advarer han om nedtur i aksjemarkedet på grunn av svakere vekst i realøkonomien i USA, Europa og Japan mot slutten av 2010.

- Realøkonomien blir gradvis bedre, men etter mars har verdsettelse av eiendeler gått gjennom taket. Hvis jeg får rett, kommer det til å bli en oppbremsing i veksten i USA, Europa og Japan. Det kan være starten på en korreksjon i markedet siden veksten kommer til å skuffe, sier Roubini på et seminar i Hongkong, skriver Bloomberg.

Roubini, som er professor på New York University, er kjent som en av økonomene som sterkest advarte mot finanskrisen som rammet verden høsten 2008. Han går gjerne under tilnavnet Dr. Doom for sine pessimistiske spådommer.

Følg aksjemarkedet med E24 Børs

Aksjerally

Verdensindeksen MSCI har steget 73 prosent siden bunnen i starten av mars i fjor på bakgrunn av håpet om at veksten i økonomien skal komme tilbake. Oslo Børs har nær steget 100 prosent i den samme perioden. Roubini tror at andre halvår i 2010 kommer til å langt mer usikkert for aksjemarkedet.

Roubini er også bekymret for utviklingen i vekstmarkedene. Svært lave renter i den vestlige verden blåser opp nye bobler i vekstmarkedene, og de kan sprekke, mener Roubini.

- Det kan føre til betydelig fall i verdsettelsen av eiendeler, som kan skade global og regional vekst, sier Roubini.

Risiko i Europa

Professoren tror ikke bare det er den økonomiske veksten på samlet nivå som vil skuffe investorene, også på selskapsnivå tror han at aktørene har for store forventninger.

- Selv selskapsinntjeningen kommer til å skuffe på nedsiden, sier Roubini.

Han mener at den svake økonomiske veksten og press nedover på prisene gjør det vanskelig for bedriftene øke inntektene. Damtidig tror han at banker og finansinstitusjoner i USA og Europa må bokføre større tap enn det som er priset inn.

Roubini sier at myndighetene Europa og Japan har mindre rom til å drive motkonjunktur politikk enn USA, og at det gjør det lite sannsynlig at disse to skal kunne løfte verdensøkonomien opp av gjørma.

- Risiko knyttet til enkeltstater i Europa stiger på grunn av vedvarende budsjettunderskudd, og styrkingen av yen og euro mot dollar gjør ting enda verre, sier Roubini.

Verdensbanken oppjusterte onsdag sine prognoser for den globale økonomiske veksten, men advarte samtidig om at veksten kan miste fart når de offentlige stimuleringstiltakene etter hvert blir kuttet ned.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: