- GJEDREM SKAPER HOLLANDSK SYKE: - Det er Gjedrem som skaper «hollandsk syke»

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen frykter i likhet med sentralbanksjef Svein Gjedrem «hollandsk syke», men mener det er Norges Bank selv som skaper den.

GÅR UTFORDRINGER I MØTE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem må veie kraftig handels- og lånevekst mot hensynet til industrien.

  • Jo Andre Aakvik
Publisert:,

- Norges Bank legger rett og slett feil scenario til grunn. De undervurderer arbeidsledigheten i sine analyser, sier Andreassen til E24.

Sjeføkonomen er kjent som en sterk kritiker av Norges Bank, og han mener nå sentralbanken er på ville veier i sine anslag for norsk økonomi. Norges Bank legger opp til en rentevekst gjennom 2010, og begrunner det med at vi er på vei ut av en finanskrise som har vist seg å ramme langt mildere enn de fleste fryktet i vinter.

- Jeg forstår ikke denne argumentasjonen, sier Andreassen.

Ledigheten vil øke

Terra-økonomen mener tvert om at ledigheten vil stige kraftig, og at den blir høyere enn det Norges Bank nå legger til grunn. For å underbygge sitt syn peker han på ledighetstallene som ble presentert denne uken - både fra NAV og Statistisk sentralbyrå.

- Dette var meget urovekkende tall. Justert for personer på tiltak har ledigheten steget med 3000 personer den siste måneden. Det er svært mye, sier Andreassen.

Økningen i arbeidsledigheten vil føre til at lønnsveksten blir lav, og at det innenlandske forbruket ikke vil øke nevneverdig. Torsdag påpekte analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til E24 at Gjedrem nå er for optimistisk på vegne av norske forbrukere fremover.

- Norges Bank har lagt en veldig høy forbruksvekst til grunn for renteoppgangen. For å nå prognosen må forbruket stige ganske kraftig frem mot nyttår, og detaljhandelen peker ikke akkurat i den retningen, sa Viland.

Andreassen går enda lenger. Han tror forbruksveksten vil ligge stabilt rundt null i lang tid fremover.

- At vi skal få en kraftig vekst i økonomien med et stagnerende og deflatorisk Europa som bakteppe tror jeg rett og slett ikke på, sier Andreassen.

Flyttes til offentlig sektor

Da Norges Bank onsdag satte opp renten med 0,25 prosentpoeng, benyttet også sentralbanksjef Svein Gjedrem sjansen til å advare storting og regjering om faren for at Norge kan ende opp med "hollandsk syke" - det vil si en økonomi med stor offentlig sektor og et høyt kostnadsnivå (se faktaramme).

Mens Gjedrem spiller ballen over til politikerne, ber Andreassen Gjedrem selv ta ansvar.

- Slik Norges Bank styrer nå, ender vi opp med en sterk krone og økt arbeidsledighet. Det er ikke politisk mulig å kjøre med høy ledighet, og da vil disse personene selvsagt finne veien til offentlig sektor. På den måten kan man si at det er Norges Bank som nå legger grunnlaget for at vi kan ende opp med "hollandsk syke", sier Andreassen.

Nike-scenarioet

Den sterke økonomiske veksten Norge opplevde i 2006 og 2007 kommer ikke tilbake med det første. I steden tror Andreassen på det han selv omtaler som Nike-scenariet.

- Jeg tror veksten vil bli svak i lang tid fremover, før den skyter fart. En slag speilvendt Nike-logo, sier Andreassen.

At vi i sommer har sett en markant vekst i detaljhandelen, tror sjeføkonomen skyldes tilfeldigheter.

Han mener omsetningsveksten i sommer var basert på særdeles dårlig vær i Sør-Norge, og en fornyet glede over å shoppe da det viste seg at finanskrisen ikke rammet så hardt om folk fryktet i vinter.

Les også Steinar Strøms kommentar på E24 fredag: Gjedrem bommer om hollandsk syke

For flere saker om norsk økonomi - les E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Gjedrem er for optimistisk

  2. Nordmenn struper lommeboken

  3. - Gjedrem bør utsette rentehoppet til 2011

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror Gjedrem har hevet renten for siste gang

  6. SJEFØKONOM: - Gjedrems tale gjør våre problemer verre