ISLAND I KRISE: Børsen på Island faller 76 prosent

Børsen på Island stuper.

BEKYMRET FOR FREMTIDEN: Unge islendinger. Illustrasjonsfoto.
  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Børsen på Island faller med 76 prosent tirsdag formiddag

For første gang siden onsdag ettermiddag er det handel igjen, og indeksverdien er ned med 76 prosent, melder Reuters. Fallet kommer av at Kaupthing, Glitnir og Landsbanki er nullet. Resten av det islandske markedet ned med noe over 3 prosent.

Fremdeles er seks finansaksjer (Kaupthing, Landsbanki, Glitnir, Straumur, Spron og Exista) suspendert fra handel.

- Dette fallet blir feil. De tre bankaksjenes verdi er satt til null siden de er vanskelig å verdsette akkurat nå, men når de begynner å handles igjen kan det innebære et like stort hopp opp. Bevegelsen har ingenting med markedet å gjøre, sier presseansvarlig Carl Morell ved Nasdaq OMX Stockholm til svenske dn.se.

Stengte handel

Islandske myndigheter stengte børsen fra torsdag etter at de tre store bankene Landsbanki, Glitnir og Kaupthing i tur og orden hadde blitt underlagt offentlig administrasjon etter i praksis å ha blitt reddet fra konkurs.

DIN MENING: Hvordan vil det gå med Island?

Samtidig stupte den islandske kronen voldsomt i verdi, og de seneste dagene har flere norske banker stoppet å handle islandske kroner på grunn av de store kursutslagene i valutaen.

Ber om hjelp

Den islandske økonomien er i en alvorlig krise, og tidlig forrige uke uttalte statsminister Geir Haarde at landet i realiteten sto i fare for å gå konkurs om man ikke klarte å håndtere bankkrisen i landet.

Landet har blant annet bedt om lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og andre sentralbanker for å komme seg ut av knipen.

– Jeg har kommet til konklusjonen at dersom vi ber om hjelp fra Det internasjonale pengefondet, vil andre sentralbanker, andre land, ønske å ta del i hjelpeprosessen, sa Islands industriminister Oessur Skarphedinsson til avisen Morganbladid i helgen.

Banksektoren i landet er omtrent 12 ganger større enn landets BNP.

I Norge har norske bankkunder merket problemene først og fremst i Kaupthing, hvor Bankenes sikringsfond har måtte gå inn med 1 milliard kroner for å sikre norske kunders innskudd.

Oppgang ellers

Det er ellers i Europa en knallsterk dag børsdag. I Oslo stiger børsen med over 10 prosent og de store markedene er opp med 4,5 til 5,5 prosent.

Les også: - Vi kan gå konkurs

Les også: Islandsbørsen fortsatt stengt

Les også: Finanskrisen, så langt...

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Krakk i den siste islandske storbanken

  2. Staten tar over Landsbanki

  3. - Gud velsigne Island!

  4. Hovmod sto for fall

  5. - En cocktail av problemer