HENVISNING: Banker kan gå mot kollaps

Norske banker kan måtte fusjonere - eller i verste fall slå seg konkurs - som følge av den internasjonale finanskrisen.

TUNGT ÅR KOMMUNENE: Her ved Oslo rådhus.

Urdahl, Olav
Publisert:

Det mener administrerende direktør i Sparebanken Øst, Trond Tostrup.

Han leder selv en bank som tapte over 20 millioner kroner da danske Roskilde Bank gikk over ende, og innrømmer gjerne at østlandsbanken er inne i en tøff periode.

Men hans bank er ikke alene om å slite, ifølge Tostrup:

- Mange norske banker vil i økende grad tape penger i tiden som kommer. Dette vil gå ut over antall ansatte i bransjen, og man vil forsøke å velte de økte kostnadene over på kundene. Men det er tross alt begrenset hvor mye en kan velte over på kundene. I løpet av 2008 eller 2009 vil nok enkelte banker se seg nødt til å fusjonere - eller så vil de gå over ende, sier Tostrup.

Les også: Forsikringsgigant berget i tidenes redningsaksjon i natt

Konkurser i Danmark

Årsaken til uføret er blant annet at norske banker må betale stadig mer for å låne i det internasjonale pengemarkedet. I tillegg har mange banker lånt penger til et skrantende eiendomsmarked – noe som gjør økonomien deres enda mer usikker.

Også leder av DnB Nor Markets, Ottar Ertzeid, tror norske banker står foran hardere tider. Han utelukker ikke at enkelte banker på sikt kan gå over ende.

- Det er ingen umiddelbar fare, men en kan ikke utelukke en kollaps av banker her hjemme. En skal ikke lenger enn til Danmark for å finne flere banker som har gått over ende, sier Ottar Ertzeid.

"De har gjort ting de ikke burde, og lånt ut alt for mye penger," Finansprofessor Thore Johnsen

Les også: Lehman går konkurs - Wall Street vakler

Følg markedet med E24 Børs

Tøft i næringseiendom

Ifølge finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole er det først og fremst banker som har hatt sterk vekst og som har eksponert seg tungt mot næringseiendom, som er særlig utsatt for nedgangstidene:

- Det er ikke tvil om at deler av norsk bankbransje vil få problemer i tiden som kommer. Ikke bare forretningsbanker, men også de tradisjonelle sparebankene. De har gjort ting de ikke burde, og lånt ut alt for mye penger, sier Johnsen.

Les også: - Verst for dem som må tvangsselge

- Ikke noe å frykte

Blant bankene som har en stor andel av sin låneportefølje i næringseiendom, er kjente regionsbanker: Sparebanken Vest, Sparebank 1 SR-Bank, Ringerikes Sparebank, Sparebank 1 Nord-Norge og Sandnes Sparebank har alle en betydelig andel av sine lån i næringseiendom. Sandnes Sparebank hadde ved årsskiftet lånt ut mer enn fire ganger bankens egenkapital til eiendomsmarkedet. Det fremgår av en oversikt Finansavisen har utarbeidet.

Selv mener imidlertid Sandnes Sparebank at deres lånekunder ikke har noe å frykte.

- Vi er veldig fokuserte på sentrale områder, det vil si Sandnes og Stavanger, og er ikke til stede ute i "brannsonene", der vi tror prisfallet kommer. Men vi kommer ikke til å øke vår portefølje av næringseiendommer, sier finansdirektør Vidar Torsøe i Sandnes Sparebank.

Olav Karlsen er konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebank 1 Nord-Norge:

- Jeg synes det er alt for tidlig å trekke konklusjoner. Det har vært en veldig spesiell situasjon i noen få dager, men vi må avvente, sier Karlsen.

Hold deg oppdatert på finanskrisen på E24.