FREDSPRISVINNENREN KREVER 300 MILL: Søksmål overrasker

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er svært forbauset over at fredsprisvinner Muhammad Yunus vurderer søksmål for å få full styring over det felleseide selskapet Grameenphone.

Publisert:

Baksaas deltok fredag på en internasjonal konferanse i Oslo om anstendige arbeidsvilkår (Decent Work), der også Yunus skulle holde innlegg senere på dagen.

– Vi møtte jo Yunus i går, og dette var overhodet ikke noe tema. Det hele virker veldig underlig. Han hadde hatt god anledning til å ta det opp under møtet, sier Baksaas til NTB.

Muhammad Yunus sa i går kveld at han håper det norske folk vil hjelpe ham i aksjonærstriden mot Telenor.

- Forholdet til Telenor er nå på det laveste nivået noen gang, sa Yunus.

- Ledelsen er problemet

Han mener det er Telenor som må betale boten på 300 millioner kroner som Grameenphone ble ilagt for ulovlig ruting av internasjonal teletrafikk.

- Det er ledelsen som er problemet. Jeg hadde et veldig nært og godt forhold til Telenors tidligere sjef Tormod Hermansen. Men alt endret seg da det kom inn en ny ledelse, sier Yunus.

Jon Fredrik Baksaas overtok for Hermansen i 2002.

Telenor og Grameen Bank/Grameen Telecom har samarbeidet om mobiloperatøren Grameenphone i Bangladesh siden 1996. Grameenphone ble verdenskjent for å ha hjulpet fattige landsbykvinner i landet med å skaffe seg et levebrød gjennom å leie ut mobiltelefontjenester. Dette var mulig ved å gi kvinnene såkalte mikrolån. Arbeidet med mikrofinansiering er årsaken til at Grameen Bank og Yunus fikk fredsprisen.

I kjølvannet av fredspristildelingen kom det for en dag en dyp konflikt mellom de to partnerne. Yunus mener intensjonsavtalen var at Telenor skulle selge seg ned i selskapet.

Publisert: