KINA NÆRMER SEG FLYTENDE VALUTA: - Dette er en av årets viktigste finansnyheter

Petter Eilif de Lange forklarer hva Kinas valutagrep kan bety på kort og lang sikt.

KINA: Kina mykner opp sin valutapolitikk. Dette kan være veldig viktig for vekst, mener sjeføkonom.

AP
Publisert:,

- Det at Kina vil bevege seg i retning av en flytende valuta, kan kvalifiseres til en av årets viktigste finansnyheter, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Midt-Norge, Petter Eilif de Lange, til E24.

I en melding lørdag formiddag norsk tid, melder Den kinesiske sentralbanken at den vil gjøre den kinesiske valutaen (RMB/yuan/renminbi) mer fleksibel og flytende, for å sikre videre vekst i økonomien.

Fra sommeren 2008 til nå har den kinesiske valutakursen ligget fast mot dollar, på omtrent 6,83 dollar per yuan.

- Hvis de flyter valutaen, vil det være et viktig steg for å sikre vekst i verdensøkonomien. Hvis de lar valutakursen flyte, vil den trolig stige betydelig mot dollaren. Kina vil dermed benytte seg av potensialet i befolkning for å øke konsumet. Dette vil øke importen, som vil fjerne ujevnheten i den kinesiske økonomien, forklarer de Lange.

Les også:

Øker fleksibilitet

"Verdensøkonomien er i ferd med å hente seg inn etter finanskrisen. Oppgang i den kinesiske økonomien er blitt mer solid med den forbedrede økonomiske stabiliteten. Det er ønskelig å fortsette videre med reformer av RMB valutaprogram og øke RMBs valutafleksibilitet", skriver den kinesiske sentralbanken.

- Dette vil virke inflatorisk på andre priser i verden. Det hadde vært en veldig gledelig strukturell reform, og en forutsetning hvis verdensøkonomien skal komme på spor de neste fem til ti årene, sier han til E24.

Hva skjer nå?

Flere analytikere har rykket ut med rally-forventninger til kinesiske børser, når de åpner mandag. Disse sammenligner med situasjonen i 2005, da yuan ble sluppet noe fri. de Lange tror ikke på noe kortsiktig rally.

- Jeg venter ikke noe rally i Kina på grunn av det der. Jeg kan ikke skjønne at det kan ha en sånn umiddelbar effekt. Signaleffekten er positiv, men det tar lang tid.

- Kortsiktig er det ikke lett å si hva dette vil gjøre med markedene. Det er jo et veldig positivt signal, men det spørs om aktørene resonerer likt med meg.

Flere saker på E24