LØFTET AV JOBBTALL: Sterk ukeslutt på Wall Street

Tilstanden til arbeidsmarkedet i USA viser seg bedre enn mange fryktet. Det liker investorene.

HYGGELIG DAG PÅ JOBB: Meglerne på gulvet på New York Stock Exchange hadde grunn til å smile fredag.
Publisert:

Dow Jones-indeksen endte ukens siste handelsdag opp 1,2 prosent til 10.448 poeng. Uken sett under ett, er indeksen opp 2,9 prosent. Indeksen er nå også over nivået fra årsskiftet.

Den brede indeksen S&P 500 endte dagen opp 1,3 prosent til 1.105 poeng. Nasdaq endte opp 1,5 prosent til 2.234 poeng.

Bedre enn ventet

Fredagens opptur på Wall Street kom etter at den månedlige sysselsettingsrapporten fra Regjeringskontoret for arbeidsstatistikk ble lagt frem.

Rapporten viste at det i august forsvant 54.000 jobber fra det amerikanske arbeidsmarkedet. Det var langt færre enn analytikerne på forhånd fryktet. Ifølge Reuters var snittestimatet til analytikerne at sysselsettingen skulle falle med 100.000 personer.

Nedgangen i sysselsettingen skyldes i første omgang at et stort antall midlertidige offentlige ansatte har mistet jobben i kjølvannet av folketellingen i USA. Hvert tiende år gjennomfører de føderale myndighetene en folketelling. Arbeidet er svært omfattende og myndighetene har ansatt mange tusen ansatte for å telle. På det meste jobbet nær 600.000 personer med tellingen.

Nå nærmer jobben seg slutten, og de som har jobbet med tellingen må finne seg noe annet å gjøre. Nedgangen i offentlige sysselsatte er derfor ventet.

Opp til privat sektor

På den andre siden er det ventet vekst i antall ansatte i privat sektor, men tallene for august slo forventingene. Sysselsettingen i det private steg med 67.000 arbeidsplasser. Det var langt bedre enn snittestimatet på 41.000 arbeidsplasser.

Og ikke nok med det, Regjeringskontoret for arbeidsstatistikk har revidert sine tall for juni og juli. Konklusjonen er at tapet av arbeidsplasser var mindre enn tidligere antatt både i juni og juli. For sommermånedene sett under medfører revideringen at 123.000 færre jobber har forduftet.

- Ikke bra nok

Selv om tallene var bedre enn ventet, er det ikke alle som roper halleluja. En av dem er Bob Browne i Northern Trust Global Investments sier til nettstedet Marketwatch at tallene fortsatt ikke er gode nok.

- Antall nye jobber i privat sektor er ikke nok for å ta unna de nye arbeidstakerne som kommer i markedet, påpeker Brown.

President Barack Obama er heller ikke fornøyd.

Dette er positive nyheter, og tallene speiler grepene vi har tatt for å komme ut av resesjonen, men de er ikke gode nok, sa Obama i en kommentar til tallene.

Fri på mandag

Neste handelsdag på Wall Street er tirsdag. Mandag holder børsene stengt på grunn av den føderale fridagen "Labour day".

Publisert: