Regjeringspartiene enige - flytter 200 millioner i statsbudsjettet
De fire regjeringspartiene flytter ca. 200 millioner kroner i statsbudsjettet. Yrkesfaglige studieretninger og justissektoren får mer.
ENIGE: Henrik Asheim (H) (f.v.), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Abid Raja (V) og Helge Andre Njåstad (Frp), her på pressekonferanse da statsbudsjettet ble lagt frem. Foto: Mattis Sandblad
– Vi er kommet til enighet om endringer, smått og stort. Vi bruker ikke mer penger, alle økninger tas fra et annet sted, sier Høyres finanspolitiske talsmann på Stortinget Henrik Asheim til VG.
Til tannregulering og brillestøtte for barn, to av budsjettkuttene som vakte mest debatt, har ikke regjeringen bevilget mer penger.
– Vi har løftet justisfeltet. 15 politibiler vil bli bedre utstyrt. Vi bidrar til å digitalisere domstolene, ved at de får mulighet til tale- og videoopptak. Yrkesfag får mer til utstyr, men ikke til stipender for elevene, sier Asheim.
Han kaller ikke budsjettsamtalene mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF for forhandlinger, siden regjeringen har flertall i Stortinget.
– Vi har hatt en fin runde etter høringer og er enige om endringer. Samlet flytter vi ti ganger mer penger enn de rødgrønne gjorde da de hadde flertall, sier Asheim.
Raja: Viser at høringer betyr noe
Stortingsgruppene blir orientert på gruppemøter i morgen.
– Jeg er veldig glad for at vi på Stortinget har hatt muligheter til å gjøre justeringer i budsjettet fra flertallsregjeringen. At vi flytter på litt over 200 millioner, viser at høringer på Stortinget faktisk betyr noe, sier Venstres finanspolitiske talsperson Abid Raja.
Fremskrittspartiet mener regjeringspartiene har gjort mindre, men viktige endringer.
– Totalt sett er jeg fornøyd med budsjettet, sier Sivert Bjørnstad, finanspolitisk talsperson i FrP.
Når regjeringens forslag til statsbudsjett blir fremlagt tidlig i oktober, starter den mest hektiske arbeidsperioden på Stortinget.
De neste to og en halv månedene behandles forslaget i fagkomitéene. Høringer gjennomføres, innstillinger produseres og sakene debatteres i Stortinget.
Innen 20. november avgir finanskomiteen finansinnstillingen, som omhandler nasjonalbudsjettet og forslaget til statsbudsjettet.
Så følger finansdebatten, før alle komiteenes budsjettinnstillinger skal være ferdig behandlet i Stortinget senest 15. desember.