Børsfest i Brasil

Bovespa i Sao Paulo avsluttet året som den tredje mest rentable børsen i verden.

VANDERLEI ALMEIDA
  • Arne Halvorsen - Rio de Janeiro
Publisert:,

Bovespa børsen i Sao Paulo, som er den største i Latin-Amerika, avsluttet 2007 med nye rekorder.

Ikke bare er omsettingen opp 43.65 prosent til 63.886 poeng, men børsen er klodens tredje mest lukrative, bare slått av børsene i Shanghai og Shenzhen. I 2007 økte nemlig papirer omsatt i dollar med 72,29 prosent.

Til sammenligning økte de to kinesiske med henholdsvis 110.5 prosent og 180.84 prosent, ifølge Bloomberg. I Latin-Amerika har Bovespa ingen konkurrenter, det vil si at børsen i Mexico som er den nest største, bare hadde en økning på 11.32 prosent.

Champagne

Ikke bare kan de store investorene glede seg over Bovespas rekord år, men også alle småaksjonærene som har strømmet til børsen det siste året.

I løpet av 2007 har 328 000 småaksjonærer kjøpt papirer, noe som er en økning på 13 prosent sammenlignet med 2006. Også de store aksjefondene har gjort det godt, men aller best har det statlige oljeselskapet Petrobras og verdens største gruveselskap Vale do Rio Doce gjort det.

Petrobras kan takke skyhøye oljepriser, samt oppdagelsen av et gigantisk oljefelt, mens Vale kan takke veksten i Kina. Til sammen har det blitt et rekord år for Bovespa, og for butikkene som selger champagne.

Størst

Bovespa børsen i Sao Paulo er den eneste markedsplassen i Brasil, og den er Latin-Amerikas desidert største og viktigste børs.

Den står for 70 prosent av all omsetning i regionen. De tre siste årene har utlendingene strømmet til Bovespa. Dette skyldes en solid brasiliansk økonomi, lav inflasjon, en stabil valutakurs, rekordoverskudd på handelsbalansen og en optimistisk tro på fremtiden.

De utenlandske investorene står for 34.6 prosent av aksjehandelen, store pensjonsfond står for 28.6 og privat personer for rundt 23 prosent.

Flere artikler

  1. Kina banker Japan

  2. StatoilHydro stanser produksjon

  3. Ditlev-Simonsens erstatter klar

  4. Annonsørinnhold

  5. SP-Lundteigen ønsker mer skatt nå

  6. - Ulltveit-Moe bommer