NORBERG I RETTEN: - Fikk klapp på skuldra

Terra-megler Harald Norberg hevder at styret i Terra Securities var svært godt fornøyd med den jobben Norberg og Knut Anders Opstad gjorde overfor kommunene.

Publisert:

Terra-meglerne Harald Norberg (bildet) og Knut Anders Opstad prøvde i arrestsaken i Oslo tingrett onsdag å tegne et bilde at ledelsen i Terra Securities var fullt inneforstått med produktene de solgte til kommunene.

- Styreleder i Terra Securities kom etter et styremøte i sommer og ga oss et klapp på skuldra og sa at han var særdeles fornøyd med salget vi gjorde til kommunene, sa Norberg i sin forklaring.

På det tidspunktet var Ola Sundt Ravnestad styreleder i Terra Securities. Han var også konsernsjef i Terra Gruppen.

- Svært godt kjent med avtalene

Norberg, som fremsto som selvsikker og offensiv, var ikke helt sikker på når styremøtet hadde funnet sted, men mente det var i mai eller juni.

På det tidspunktet hadde ikke det siste salget av investeringsprodukter til de fire nordlandskommunene Rana, Hemnes, Narvik og Hattfjelldal funnet sted.

- Betyr dette at styreleder i Terra Securities var fullt informert om det dere solgte til kommunene? spurte kommunenes advokat Ulf Larsen.

- Jeg kan ikke si om styreleder var fullt informert om dette, han var en travel mann, svarte Norberg.

Han ble også spurt om daglig leder i Terra Securities Svein Erik Nordang var kjent med kommuneavtalene.

- Definitivt. Daglig leder var svært godt kjent med disse avtalene, sa Norberg.

9. desember ble det tatt arrest i Opstads eiendeler for inntil 500 millioner kroner. Han mistet dermed eiendomsretten (ikke bruksretten) til biler, hytte og hjem.

Nå kjemper han for å få tilbake sine eiendeler. Det er ikke tatt arrest i eiendelene til Norberg.

Les også: Kjemper for å få tilbake bilen og huset

- Ble frosset ut

Meglermakker Knut Anders Opstad sa i sin forklaring at han opplevde at de to meglerne og ledelsen i Terra Securities stilte på samme lag hele veien, men at saken tok en annen vending mot slutten av november.

De fire, fem siste dagene før Nordang sendte et brev til Kredittilsynet 26. november endret spillet seg. Brevet la store deler av skylden for salget av produktene på de to meglerne.

Les også: Mener Norberg står bak Terra-skandalen

Opstad sa at han hadde hovedansvaret for Hemnes kommune.

- Jeg har også hatt et møte med Rana, mens Narvik og Hattfjelldal sto Norberg for, sa Opstad.

- Hvem i Hemnes forholdt du deg til? spurte Opstads advokat Bjørn Stordrange.

- Jeg forholdt meg til økonomisjefen, svarte Opstad.

- Hadde han greie på dette?.

- Det hadde han absolutt. Han satte seg svært godt inn i produktet og har også erfaring med fondsforvaltning fra før, sa Opstad.

- God kontakt

Terra-megleren sa også at han holdt tett kontakt med økonomisjefen både via telefon og per e-post. De skal også ha deltatt på seminarer sammen der eksterne konsulenter informerte om produktene.

Ifølge Opstad var Hemnes kommune også kjent med den såkalte "triggermekanismen”, som gjorde at kommunene måtte inn med garantibeløp og økte risikoen i produktet.

- De var kjent med triggerbestemmelsene i avtalene, og den mekanismen har kommunene har hatt helt siden de begynte med produktene, sa Opstad.

Flere nyheter på E24.

Publisert: