«Månedens viktigste tall»: Bedre enn ventet etter mai-sjokket

Det ble skapt 224.00 nye jobber utenfor landbruket i USA i juni. 

Publisert:

Det viser det mange økonomer kaller «månedens viktigste tall» – non-farm payrolls, som leveres av det amerikanske arbeidsdepartementet.

På forhånd var det ventet en økning på 165.000 jobber, ifølge Wall Street Journal.

Meglerhuset DNB Markets var noe mer positive og forventet 170.000 nye jobber.

I mai kom tallet inn på 75.000, langt under analytikernes forventninger om en økning på 180.000.

Arbeidsledigheten endte på 3,7 prosent, så vidt over analytikernes forventninger om 3,6 prosent.

Lønnsveksten på årsbasis var i perioden 3,1 prosent, mot en ventet oppgang på 3,2 prosent.

– Virker som man har hentet seg inn

– Det ser ut som et bra tall, sier sjefstrateg for kreditt og renter i Nordea, Lars Mouland.

Han peker på at tallene kan svinge måned til måned og at mye flom og dårlig vær i mai bidro til at det ble et svakt tall for fire uker siden.

– Det virker som man nå har hentet seg inn. Tallene tyder også på at servicesektoren går bra, selv om det er tegn til problemer i industrien som i resten av verden. Men servicesektoren er den viktigste delen av økonomien i USA og utviklingen bør sørge for at ledigheten fortsette å tikke nedover, sier Mouland.

Han får støtte av sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets:

– Dette var en positiv overraskelse og det er fortsatt god sysselsettingsvekst i USA ennå. Man kan nesten ikke vente å se noe bedre oppgang etter en så lang oppgangskonjunktur, sier Haugland.

Tror fortsatt på rentekutt

Selv om jobbveksten gjorde et kraftig byks fra mai til juni tror hverken DNB eller Nordea på at det er nok til å få den amerikanske sentralbanken (forkortet til «Fed») til å droppe rentekutt(ene) som er varslet:

– Jeg tror ikke det. Lønnsveksten endte litt svakere enn ventet og inflasjonen har også vært på nedsiden av Feds mål. Usikkerheten om utviklingen i Kina og de svake industritallene vi så i Tyskland så sent som i dag gjør at vi tror Fed fortsatt heller mot et kutt, sier Mouland i Nordea.

– Feds prognoser tilsier ikke at den amerikanske økonomien skal svikte, men rentekuttene er et grep for å opprettholde oppgangen og det sterke arbeidsmarkedet, som de selv sier, sier Haugland i DNB, og fortsetter:

– At Fed nå vurderer å kutte rentene handler om at det er en usikkerhet i de fremtidige utsiktene, at man ser noen skyer i horisonten med en handelskrig og svake nøkkeltall i industrien globalt. Slike tall kan være et tegn på at noe er i gjære.

Mouland i Nordea peker på at den amerikanske arbeidsstyrken over tid vokser med rundt 100.000 personer i måneden, og det må altså skapes like mange jobber for å unngå at arbeidsledigheten stiger.

– Trenden vi har sett over tid tilsier en jobbvekst på godt over 150.000 nye jobber per måned i snitt, selv om tallet kan svinge over og under det fra måned til måned. Dette er mer enn nok til å sørge for at arbeidsmarkedet fortsetter å stramme seg til, sier Mouland.

Sterkt tall: – Aksjer ned

Juni-rapporten følges nøye da styrken i arbeidsmarkedet blir helt avgjørende vurderingen av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) fremover, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Fed holdt ved sitt rentemøte i juni styringsrenten uendret på intervallet mellom 2,25 og 2,50 prosent, men hintet om at det kan komme rentekutt fremover.

– Hvis dagens tall kommer på nedsiden, vil nok forventningene om et kutt på 50 basispunkter på det kommende Fed møtet øke. Tallet skal antagelig være veldig sterkt før det skaper reel tvil om junikuttet, påpeker han i fredagens morgenrapport.

Dersom sysselsettingsveksten landet på over 230.000 var han derimot ikke helt sikker på om det blir amerikansk rentekutt denne måneden.

Det vil være negativt for aksjemarkedet, ifølge Bruce.

– Mye tyder på at vekten vil bli lagt på usikkerhet om Fed-kutt ved et sterkt tall og ikke at det er et tegn på at økonomien går bra. Altså aksjer ned.

Fremtidskontrakter på Wall Street faller etter tallene fredag.

Publisert: