LEDIGHET: De store økonomiske konsekvensene av koronakrisen ligger ikke bak oss, men foran oss, mener kronikkforfatteren.

Vi står foran en varslet krise vi aldri har sett maken til

Det verste er langt fra over.

  • Arne Martin Koppen
    Arne Martin Koppen
    Markedsdirektør i BlueStep Bank
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

En ny rapport fra SIFO viser at hver tredje husholdning i Norge er i risikosonen for å havne i økonomiske problemer etter koronakrisen. Samtidig avslører rapporten at de færreste er forberedt. Dette er alarmerende og understreker at det haster å ta grep.

Tøffe måneder med restriksjoner og permitteringer ligger bak oss. Nå begynner ting endelig å se litt lysere ut, samfunnet åpner gradvis og sommerferien står for døren. I år har vi alle virkelig fortjent denne ferien!

Derfor hadde det vært ekstra deilig om vi kunne fryse alle våre økonomiske bekymringer frem til august. Det har vi dessverre ikke tid til.

De store økonomiske konsekvensene av koronakrisen ligger ikke bak oss, men foran oss.

Les også: Norges Banks nye rentesignal - kan sette opp renten i 2022

Dette er en sannhet det både er vondt og vanskelig å ta innover seg. Vi har en hel generasjon med boliglånstakere som aldri har opplevd en økonomisk krise før.

En generasjon som er vant til at alt ordner seg. Som har vært komfortabelt med å balansere økonomien fra måned til måned, og med kredittkortet som en god følgesvenn.

Rapporten til SIFO forteller med all tydelighet at mange kommer til å miste balansen og falle utenfor det økonomiske stupet. Nesten 200 000 husholdninger viser tydelige tegn til å være i økonomiske vanskeligheter. I tillegg er hver tredje husholdning, noe som utgjør 1,6 millioner mennesker, utsatte for å havne i samme situasjon.

Som en av mellombankene i Norge, snakker vi med mennesker i økonomiske problemer hver eneste dag.

Les også: Nav-rapport: Må regne med betydelig høyere ledighet enn før krisen

Våre kunder tilhører alle aldre og samfunnslag, men én ting har mange av de til felles: De oppsøker hjelp først når det er for sent. Mange velger heller å ta opp nye kredittlån enn å være åpen om problemene de har havnet i. Økonomiske problemer er fortsatt et av våre siste tabuer. I situasjonen vi nå står i er det alarmerende.

Vi har sett ulike versjoner av dette refrenget bli spilt før, men aldri i full symfoni, slik vi nå er i ferd med å bli vitne til.

Akkurat nå står vi foran en varslet krise som mangler sidestykke i moderne tid.

Det er ingen grunn til å vente på at permitteringene blir til oppsigelser. I år er det rett og slett ikke mulig å ta ferie fra de økonomiske bekymringene.

Søk råd og hjelp, og snakk åpent med familie, venner, banken og NAV om situasjonen du står i.

Nå. Før krisen inntreffer.

Publisert: