Sjeføkonom tror ny Obos-modell kan presse prisene på nyboliger

Obos vil gjennomføre flere prosjekter i Oslo med salgsrabatt. Det kan gi større priskonkurranse i nyboligmarkedet, tror sjeføkonom Andreas Benedictow. 

NY BOLIGPRISMODELL: Obos lokker boligkjøpere med rabatt på boliger på Ulven i Oslo.
Publisert: Publisert:

Utbygger Obos dumpet prisene i siste nyboligprosjekt på Ulven i Oslo, med stor salgssuksess.

Etter første salgsmøte i forrige uke, ble 131 av 141 boliger solgt. Det løftet nyboligstatistikken for Oslo i mai og juni, viser nyboligstatistikken til Samfunnsøkonomisk analyse.

Sjeføkonom Andreas Benedictow tror det kan være marked for flere Obos Start-prosjekter.

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

– Det får fart på salget i en periode der salget har gått tregt, og hjelper samtidig førstegangskjøpere ved å senke inngangsbilletten til boligmarkedet. Det kan også bidra til å skape priskonkurranse i nyboligmarkedet, sier han til E24.

Kan presse prisene

Kjøperne av Ulven-leilighetene kunne velge å få en rabatt på 15 prosent av utsalgspris mot at Obos får tinglyst en rett til å kjøpe leiligheten tilbake medregnet et tillegg eller fratrekk i prisen i forhold til prisutviklingen. Obos kaller finansieringsmodellen for Bostart.

Startprisen i prosjektet var rundt 50.000 kroner per kvadratmeter for de billigste leilighetene, inkludert rabatt. I gjennomsnitt koster en nybolig rundt 80.000 kroner i Oslo nå.

– Det kan også tenkes at hvis praksisen brer om seg, vil det legge et press nedover på listeprisene, sier Benedictow.

Les også

Banker ut mot Sivs boliglån-nekt

Obos åpen for å prøve igjen

Konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj, var strålende fornøyd med salget, og at utbygger dermed raskt kan sette spaden i jorden.

– Vi kommer ikke til å gjøre dette på alle leiligheter i prosjektene våre. Dette er starten på et nytt prosjekt, hvor vi skal tjene penger over lang sikt. Vi tåler å ta grep, og utelukker ikke å bruke dette videre. Det treffer bredt som virkemiddel, sier han til E24.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

Obos skal evaluere Bostart, blant annet systematisere hvilke kundegrupper som benyttet seg av tilbudet, før det tas en endelig beslutning om veien videre om modellen.

– Konklusjonen foreløpig er at det definitivt ga mersmak til å prøve det igjen. Det bidrar til raskere igangsetting av prosjekter og Obos kan bruke sin finansielle styrke til å gjøre boligmarkedet tilgjengelig for flere, sier han.

Kjørberg Siraj er i tvil om konkurrenter vil lansere lignende prismodeller.

– Det er en krevende modell hvis du ikke kan ha lange avkastningsperspektiv som Obos. Jeg håper andre kopierer dette, men tror at andre må tenke avkastning i et alternativt perspektiv enn Obos.

Les også

2017: Prøvde alt – ingen ville ha den 2018: 11 bud etter første visning

Ikke aktuelt for Selvaag

Kommunikasjonssjef i konkurrenten Selvaag Bolig, Kristoffer Gregersen, forteller at det ikke foreligger planer om tilsvarende konsepter.

– Vi er skrudd sammen helt annerledes finansielt. Vi har eiere som skal ha avkastning, som gjør at vi ikke har mulighet til å gjøre det, sier han til E24.

– Det er positivt at Obos selger flere nyboliger. Det gir positiv oppmerksomhet for nyboligmarkedet generelt. De når en annen kjøpegruppe – de som ikke har mulighet til å kjøpe i det ordinære markedet.

– Kan det være folk som har råd til dyrere leilighet, men som velger en billigere leilighet?

– Selvfølgelig kan det hende kunder fra andre steder havner der. Men det er et ikke-kommersielt segment, fordi Obos har tilbakekjøpsrett, sier Gregersen.

– Kan slike prosjekter gi økt priskonkurranse?

– På kort sikt tror jeg ikke det. Det er en liten del av totalen i markedet. Jeg tror de når en annen målgruppe enn vår. Så får vi se på sikt. Obos har halve markedet, og hvis de skulle selge alle prosjekter på den måten, så ville det vært noe vi måtte ha tatt stilling til, sier Gregersen.

Obos-prosjekter kan trekke opp salgstakten

Benedictow venter en sesongmessig nedgang i antall solgte nyboliger i Oslo i sommer, og utviklingen utover høsten kan avhenge av Obos-prosjekter.

– Underliggende vil det kunne være en forsiktig oppgang. Jeg ser ikke for meg at salget skal bli noe særlig høyere enn junimålingen på en stund. Det kan selvsagt avhenge litt av om praksisen med rabatterte salg brer om seg, sier han.

– Det er flere ting som kan dempe utviklingen fremover. Det kraftige oppsvinget vi har sett i Oslo, tror vi ikke er representativt for den underliggende utviklingen. Det er mye som kan forklares av Ulven-prosjektet. Jeg ser ikke lignende salg i andre prosjekter.

Les også

Nyboligsalget stiger

Les også

– Større mulighet til å få kontroll

Les også

Fersk analyse viser comeback for nyboligsalget

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om