Nå har Hellas vedtatt norsk pensjonsalder
Isolert Tsipras-regjering vant reformavstemning i natt.
Det greske parlamentet vedtok sent fredag en reformpakke med nye innstrammingstiltak.
Forslaget var den første store testen for statsminister Alexis Tsipras etter at han vant valget i september.
Reformpakken er en del av Hellas' tredje gjeldsavtale med eurolandene og ble vedtatt med 154 mot 140 stemmer.
Denne krisen gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa
Del av krisepakken
En samlet opposisjon stemte mot reformpakken som er en del av betingelsene for støttelånpakken på inntil 86 milliarder euro som EU gikk med på i sommer og reformene åpner veien for den neste utbetalingen av to milliarder euro.
– Det er ingen nye tiltak her. Det er vanskelige tiltak som vi alle visste om da vi inngikk avtalen i august, sier Tsipras.
Da Hellas vedtok å gå med på den tredje kriselånpakken, fikk regjeringen støtte fra partier i opposisjon. Det gjelder blant annet det konservative partiet Ny demokrati som hadde regjeringsansvaret inntil i vinter.
Draghi advarer Hellas: – Svært viktig at de holder seg til planen
Flere av reformene som Hellas har vedtatt i høst er krav som tidligere regjeringen ledet av Ny demokrati hadde gått med på, men som de ikke klarte å innfri.
I debatten om reformpakken er det kommet kritikk av statsrådene Alekos Flambouraris og Giorgos Stathakis.
– Dere har ikke funnet noen beviser for å begrunne påstandene om korrupsjon, sa statsminister Tsipras til opposisjonen i det greske parlamentet i går.
Øker pensjonsalderen
Blant innstrammingene som nå er vedtatt, er kutt i pensjonene, heving av pensjonsalderen, strengere straffer for skatteunndragelse og en liberalisering av energimarkedet.
Slik skal USA ha blandet seg inn i Hellas-krisen
Ifølge reformpakken skal nå pensjonsalderen gradvis heves til 67 innen 2022 og de som allerede har gått av med pensjon før fylte 67 år vil få kuttet pensjonen sin med 10 prosent.
Dermed får Hellas den samme alminnelige pensjonsalderen som den Norge har.
Reformen innebærer også at de som blir funnet skyldig i skatteunndragelser risikerer to års fengsel og at staten kan beslagelegge deres bankkonti.
– Festen er over. Snylterne, de som har gjeld til det greske folket, vil dukke opp en etter en for å betale regningen, sa Tsipras da han lanserte reformpakken tidligere i uken.
Men utenfor parlamentet var det demonstrasjoner fredag kveld.
– Vi kan ikke akseptere en ny forbrytelse på folkets bekostning. De prøver å ødelegge velferdsstaten. Alle må kjempe imot, sier Eleni Menegaki, som demonstrerte utenfor nasjonalforsamlingen fredag kveld, sammen med flere tusen andre, blant annet mange fra en kommuniststøttet fagforening.