- De har forskuttert behandlingen. Det beklager vi

STORTINGET (E24): Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup føler seg forbigått når opposisjonen hopper bukk over regjeringen og har vedtatt full elektrifisering av Utsirahøyden.

- BEKLAGER: Nikolai Astrup, miljøpolitisk talsmann i Høyre, hadde håpet opposisjonspartiene ville la elektrifiseringssaken av Utsirahøyden gå gjennom den vanlige saksbehandlingen i komiteen, og ikke bli vedtatt i Vandrehallen.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

- Vi har vært i dialog med de andre partiene om saken, men nå opplever man altså at vedtaket fattes i Vandrehallen, sier Høyre-mannen etter at en samlet opposisjon - inkludert regjeringens støttepartier Venstre og KrF - i dag avholdt pressekonferanse på Stortinget.

Der ble det annonsert at de har blitt enig om full elektrifisering av Utsira-høyden fra fase én.

Det betyr at alle fire olje- og gassfeltene på Utsira-høyden skal forsynes med ren kraft fra land. I sitt konseptvalg har Statoil gått inn for elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet i fase én, men har åpnet for elektrifisering av de andre feltene på sikt.

I tillegg til Statoil er oljeselskapene Lundin og Det norske inne på eiersiden på Utsirahøyden, som inkluderer oljefeltene Johan Sverdrup, Ivar Aasen, Edvard Grieg og Gina Krog.

Dette mener opposisjonen og miljøbevegelsen ikke har vært godt nok.

- Vet mer etter nyttår

- Jeg mener denne typen prosjekter bør behandles i komiteen, sier Astrup til E24 etter pressekonferansen.

Astrup mener det ville vært mulig å finne en løsning med samarbeidspartiene gjennom en komitébehandling.

- Nå har de forskuttert komitébehandlingen og det beklager vi.

Astrup påpeker at de fulle detaljene om miljøgevinsten av dette vedtaket i opposisjonen først vil være klart når planen for utbygging og produksjon er klar over nyttår.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

PRESSEKONFERANSE: En samlet opposisjon avholder pressekonferanse hvor de krever full elektrifisering av Utsira-høyden. Fra venstre: Une Aina Bastholm (Miljøpartiet De Grønne), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Aasland (Ap), Ola Elvestuen (V), Marit Arnstad (Sp) og Hjeiki Holmås (SV).

- Per nå vet vi lite om hvordan fase to vil se ut, både når det gjelder hvor mye olje som skal hentes opp og hvor mange plattformer som skal bygges, hvor mye strøm man trenger og hva det vil koste. Så det er mange ting som skal falle på plass, sier Astrup.

Hvor mye dyrere?

Til grunn for de politiske diskusjonene om Utsira ligger enorme sprik i kostnadsanslagene for en elektrifisering. Tiltakskostnadene har variert fra 2.000 kroner per tonn i reduserte CO2-utslipp til 40 kroner.

Statoil har tidligere anslått et tap på 20 milliarder kroner ved ett års utsettelse av den gigantiske utbyggingen. Men KrFs Hans Fredrik Grøvan sa nylig til NTB at han ikke synes «veldig mye om den måten å presse myndighetene på i forhold til Utsira-saken».

- Vil det bli lønnsomt å drive Utsira med dette vedtaket?

- Det finnes verdier på Utsira tilsvarende to statsbudsjett, rundt 2.000 milliarder. Så Johan Sverdrup blir lønnsomt uansett hvilken løsning man velger, sier ASstrup til E24 i dag.

- Burde ha visst mer

- Er det ansvarlig av opposisjonen å vedta dette før man kjenner til prisen, når anslagene spriker så mye?

- Jeg mener det hadde vært fordelaktig for Stortinget å vite mer om forutsetningene for kraft fra land. Samtidig har Stortinget hele tiden hatt som mål å få full områdeelektrifisering, sier Astrup.

- Skaper dette usikkerhet i forutsigbarheten ettersom flere av feltene utenom Sverdup allerede er godkjent?

- Jeg tror det er viktig at Stortinget ikke gjør det til en vane å endre rammebetingelsene gjennom et Dokument 8-forslag i Stortinget, avslutter Nikolai Astrup.

Miljøpartiet De Grønne var blant partiene som i dag samlet seg sammen med de andre opposisjonspartiene.

EN MERKEDAG: Det sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

I en pressemelding sier de imidlertid at elektrifisering av Utsira bare løser «fem prosent av problemet».

Vil ha stans

- Full elektrifisering av Utsira er den beste løsningen men den politiske situasjonen vi har i dag, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

- Samtidig er dette bare den nest beste løsningen. Den reelle løsningen, som regjeringen overholdet ikke har diskutert, er å ikke åpene Utsira, skriver han.

Elektrifiseringen løser bare fem prosnet av problemet, nemlig utslippene som kommer fra produksjon. De 95 prosentene av utslippene som kommer fra bruken av oljen ofrer ikke Stortinget en tanke. Dette er det grunnleggende problemet i norsk klimapolitikk, sier Hansson.

- Vi planlegger nå å bygge ut et oljefelt som vil vare i 50 år, lenge etter at FNs klimapanel har sagt at vi må slutte å slippe ut CO2. Dette bør Stortinget si stopp til. Hva er vitsen med å lete etter mer olje og gass når vi allerede har funnet for mye?

KrF, som gjennom samarbeidsavtalen er en av regjeringens støttepartier i Stortinget, har sammen med kollega Venstre også stilt seg bak kravet om full elektrifisering fra dag én.

- En merkedag

- En merkedag for miljøet, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, som var en del av de som stilte på pressekonferansen i dag.

- Vi fjerner nå sterkt forurensende gasskraftverk og sikrer bruk av miljøvennlig kraft fra land. Dette legger til rette for at 400.000 tonn CO2 fra gasskraftverkene nå kan bli fjernet. Dette tilsvarer utslipp fra en tredjedel av all innenriks flytrafikk i ett år, sier Ropstad i en melding fra KrF.

- KrF er meget glad for enigheten på Stortinget. Med dette oppnår vi KrFs hovedmål, å få en områdeløsning for kraft fra land til Utsirahøyden fra oppstart av Johan Sverdrup-feltet.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - I dag spretter vi en liten champagnekork

  2. Betalt innhold

    Statoil: Ett års utsettelse betyr 20 milliarder i tap

  3. Zero hyller komiteen for Utsira-enigheten

  4. Betalt innhold

    – Har funnet løsning for Utsirahøyden

  5. - De fatter vedtak de ikke vet kostnaden av