Industrimåling viser kraftig fall i september

Innkjøpssjefindeksen for norsk industri faller kraftig i september, men forteller om fortsatt normalvekst for industrien.

KJØLES NED: Det er ventet at boligbyggingen vil avta noe etter boligprisfallet. Her fra byggingen av nye boliger på Ensjø på i Oslo.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Johann D. Sundberg
  • André Haugen
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefindeksen (PMI) for norsk industri falt fra 54,9 i august til 52,5 i september, ifølge en pressemelding fra NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk som utarbeider indeksen sammen med Danske Bank.

Det indikerer fortsatt vekst i norsk industriaktivitet, men i et roligere tempo enn tidligere i år. Sterke tall i juli og august trekker imidlertid opp veksten i tredje kvartal, som ligger an til å få noe høyere veksttakt enn i andre kvartal.

– Normalisering

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank påpeker overfor E24 at nedgangen kommer etter noen måneder hvor PMI-tallene har ligget svært høyt.

Les også

Nordea friskmelder norsk økonomi, men: Spår rekordlav rente i to år til

– Det vi har sett i noen måneder er en vekst som er godt over normalvekst, så det kan hende at september-tallene kun er en normalisering, sier han etter at han som sedvanlig tar forbehold om at støy i tallene kan føre til store endringer fra måned til måned.

– Totalt sett indikerer PMI-tallene bortimot normalvekst i industrien. Det er vanskelig å peke på noen faktorer som skulle tilsi en tilbakegang i industrien nå, legger han til.

September-nedgangen kommer av en bred nedgang i underindeksene for ordrer og produksjon, men en stigning i sysselsetting.
Ordreindeksen falt til 53,1 i september fra 57,7 i august. Produksjonsindeksen falt til 50,4 i september fra 54,4 i august. Sysselsettingen er opp til 52,1 fra 52 i forrige måned.

Ordrefall

Jullum sier at det kraftige fallet i delindeksen for ordreinngang skyldes en reduksjon i ordreinngangen fra hjemmemarkedet.

Industrien fra hjemmemarkedet drives i hovedsak av næringsmiddelindustrien, byggevareindustrien og oljerelatert industri, uten at statistikken gir informasjon om fordelingen, ifølge Jullum.

Mens næringsindustrien er ganske stabil, kan oljeindustrien svinge fra måned til måned. Ifølge Jullum er imidlertid totalinntrykket at fallet i aktiviteten i oljeindustrien har stabilisert.

Les også

Setter ned prisen på nyboliger i Oslo

Spørsmålet blir da om boligprisnedgangen allerede har slått ut i lavere etterspørsel etter byggevarer.

– Det er ventet at boligbyggingen vil avta, men det var ikke ventet at dette skulle slå ut i etterspørselen etter byggevarer allerede nå, sier Jullum.

Innkjøpssjefsindeksen måler vareflyten i bedriftene. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Les også

Norges Bank tror på nær nullvekst i boligprisene neste år

Les også

Norske bedrifter varsler produksjonsbrems

Les også

Billigere ost, sjokolade, yoghurt og friske bær ga inflasjonsfall

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagens Industri
  2. Danske Bank

Flere artikler

  1. Norsk PMI: Veksten tok seg opp igjen i oktober

  2. Norsk PMI: Fortsatt sterk økning i industriaktiviteten

  3. Ferske tall tyder på lavere temperatur i industrien

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterk utvikling for norsk industri

  6. Optimismen i industrien falmer etter nye smitteverntiltak