Renterådet ser tegn til at oljebremsen avtar: – Jeg klyper meg i armen

Flesteparten i E24s Renteråd ser tegn til at norsk økonomi sakte, men sikkert er i ferd med å hente seg inn. Torsdag er det duket for beslutningen fra et nytt rentemøte i Norges Bank.

DET LYSNER: Renterådet består av sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika, sjefstrateg Erica Blomgren i Seb, seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank, senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.
Publisert: Publisert:

– Jeg klyper meg i armen og lurer på om det virkelig kan være mulig at dette var så ille som det ble under «Den store norske oljenedturen», sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

– I så fall har vi sluppet billig unna.

Han er ett av fire medlemmer i E24s Renteråd, som i forkant av Norges Banks rentebeslutning torsdag kommer med sine vurderinger av utviklingen i norsk økonomi.

Renterådet: En av fire vil ha rentekutt i dag

Oljeprisløft

Over 80 prosent.

Det er hvor mye oljeprisen har steget i år siden bunnen ble nådd i januar.

Er vi i ferd med å legge bak oss de verste herjingene fra oljebremsen?

Det kan se sånn ut, mener Erica Blomgren.

Sjefstrategen i Seb peker blant annet på at utviklingen i realøkonomien og den siste rapporten fra Norges Banks egne temperaturmåler i bedriftene, Regionalt nettverk, har vært noe oppløftende.

– Det tyder på at bunnen av det økonomiske momentumet ble nådd i vinter, sier Blomgren til E24.

RENTERÅDET SPESIAL: Dette mener Renterådet at Olsen må gjøre

Fallet bremser opp

At oljeprisen alene har skyld i den kraftige oppbremsingen i norsk økonomi i fjor og i år, vil være en forenkling.

Det kraftige oljeprisfallet høsten 2014 kom på toppen av det storstilte fallet i oljeinvesteringer påfølgende år.

Både i fjor og i år vil oljeinvesteringene – den største vekstimpulsen i norsk økonomi siden finanskrisen – dale om lag 15 prosent.

Les også

Renterådet om «brexit»: Tror pundet faller ned til 10 kroner

Det var risikoen for hvordan en vedvarende lav oljepris ville dempe investeringene lenger ut i tid, som har vært den største bekymringen blant norske økonomer.

Den siste tellingen fra SSB viste at investeringene neste år vil falle rundt syv prosent. En halvering, med andre ord. Fallet bremser opp.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere. Få nyheter og reaksjoner først her

KLYPER SEG I ARMEN: Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Spenning om renten

Blomgren peker på at det ikke har vært skikkelig positive løft i norsk økonomi siden forrige rentemøte. Men hun mener likevel at tegnene fra økonomien vil ha stor betydning for sentralbanken når renten denne uken skal settes.

– Et så subtilt skifte er viktig for Norges Bank, som har vært i forkant av utviklingen i økonomien for å redusere nedsiderisikoen for vekst som følge av stupet i oljeinvesteringene, sier Blomgren.

Siden slutten av 2014 har Norges Bank kuttet renten tre ganger, og det siste rentekuttet kom i mars i år. Den norske styringsrenten har aldri vært lavere enn den er nå.

På rentemøtet i mars indikerte den såkalte rentebanen, som er sentralbankens forventede utvikling i styringsrenten de neste tre årene, en nesten 100 prosent sannsynlighet for rentekutt i september.

Les også

Renterådet om «brexit»: Tror pundet faller ned til 10 kroner

Rentens bane

Børsum i Swedbank tror ikke rentebanen fra mars blir stående.

– Den nye prognosen vil gjøre dette litt mindre sannsynlig og slett ikke love noe om rentebeslutningen i september. På denne måten skaffer banken seg spillerom og står friere til å vente og se også senere i år uten å miste troverdighet.

Han får støtte av senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

– Selv om det er indikert i tidligere rentebane en liten sannsynlighet for rentekutt nå, er det ikke noe i makroutviklingen siden sist som skulle tilsi at de skulle forhaste seg, sier senior porteføljeforvalter Chen til E24.

Han ser imidlertid sannsynlighet for at det kan bli «rente-action» etter sommerferien.

– Skulle derimot veksten i privat konsum dabbe av ytterligere, kronen styrke seg mer enn ventet, og boligmarkedet roe seg noe, kan det gi ytterligere rentekutt i annet halvår når norsk økonomi fortsetter å forverre seg med høyere arbeidsledighet, lavere etterspørsel og mindre etterspørsel, sier han.

SER POSITIVE TEGN: Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb, sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika, senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management og seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

– Kutt nå

Bare ett av medlemmene i E24s Renteråd tror det kommer torsdag. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika tror rentefasit torsdag vil bli en styringsrente på 0,25 prosent.

– Det forrige rentekutt har ikke fått slå igjennom i markedene. Til det er tidene for turbulente, sier Eikas sjeføkonom til E24.

Andreassen er jevnt over er den mest pessimistiske av Rådets medlemmer.

– Nøkkeltall for realøkonomien har vært nedslående så langt i år. Utsiktene for 2017 er også langt dystrere enn tidligere. Derfor blir også rentebanen senke, sier han.

Han viser blant annet til at verdiskapningen på fastlandet «knapt vil vokse» i år, det til tross for et rekordhøy oljepengebruk.

Den månedlige ledighetstallene har i år tidvis vist at arbeidsledigheten avtar, men trenden er klar: De siste årene har ledigheten krøpet jevnt og trutt oppover.

Andreassen tror det fortsetter:

– Arbeidsledigheten kan ikke gjøre annet enn å stige utover høsten og inn i 2017. Vi passerer 5 prosent ledighet ved juletider. Og det selv med rentekutt.

Les også

– Et positivt signal

Les også

Danske Bank: Smittefaren fra oljesektoren ser ut til å være over

Les også

Analytiker venter riggdød i Nordsjøen

Publisert: