Her er stjernelaget som skal regne på coronakonsekvensene

En rekke finanstopper er blant utvalgsmedlemmene som skal gi regjeringen råd om veien videre etter coronakrisen.

EKSPERTER: Utvalget ledes av Arctic Securities-partner Jon Gunnar Pedersen (i midten), også tidligere DNB-sjef Rune Bjerke og sjeføkonom Elisabeth Holvik skal delta.
Publisert:

– Vi trenger en god forståelse for hvordan situasjonen vi står i nå, kan påvirke norsk økonomi også på litt sikt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Regjeringen har tirsdag satt ned utvalget «Norge mot 2025», som skal ta for seg hvordan konsekvenser av virusutbruddet, utviklingen i internasjonal økonomi, smitteverntiltakene og de økonomiske mottiltakene vil påvirke utviklingen i norsk økonomi frem mot 2025.

– Beslutningene vi tar fremover, vil være viktige for samfunnet vårt i lang tid. Med et godt kunnskapsgrunnlag kan vi sette inn tiltak som kan bidra til at vi får et samfunn der vi kan skape mer og inkludere flere også etter coronakrisen, sier Sanner.

Les også

Venter vekstrekyl i 2021

– Stor og viktig oppgave

Utvalget skal ledes av partner Jon Gunnar Pedersen i Arctic Securities. Han har tidligere også erfaring fra politikken, blant annet som statssekretær i Finansdepartementet fra 2013–2015.

I tillegg preges listen av en rekke topper i norsk næringsliv og akademia. Dette inkluderer tidligere DNB-sjef Rune Bjerke og konsernsjef Kristin Kragseth i Vår Energi, sjeføkonomene Øystein Dørum og Roger Bjørnstad i NHO og LO, samt NHH-rektor Øystein Thøgersen.

– Dette utvalget har en stor og viktig oppgave foran seg, og jeg er veldig glad for å ha fått samlet et så sterkt lag med solid og mangfoldig bakgrunn, sier Sanner.

Skal foreslå tiltak

Gjennom de neste årene skal ekspertgruppen komme med løpende analyser og beskrivelser. Her skal utvalget forslå målrettede tiltak for økt verdiskaping.

Etter planen skal utvalget levere en samlet analyse i første kvartal 2021, men det vil også bli lagt frem kortere analyser underveis i arbeidet. Disse vil bli gjort fortløpende, og Finansdepartementet har bedt om at det første kommer tidlig i september for å kunne bli reflektert i neste års statsbudsjett.

Utvalget har fått i oppdrag fra departementet å analysere endringer som påvirker norsk økonomi med spesiell vekt på følgende punkter:

  • Effekt på norsk økonomi og næringsliv av endring i internasjonale markeder og handelssamarbeid, inkludert endrede verdikjeder
  • Pandemiens betydning for norsk verdiskaping
  • Produktivitet i norsk arbeids- og næringsliv, herunder økt digitalisering
  • Konsekvenser for inkludering i arbeidslivet
  • Yngre arbeidstakeres situasjon, behov og muligheter
  • Bransjer og næringer med særlige omstillingsbehov
  • Grunnlaget for fremtidens næringsliv, inkludert nye selskaper, nye digitale forretningsmuligheter
  • Grønn omstilling og bærekraft i forretningsmodeller
  • Status for generasjonsregnskapet i lys av utgifter til økonomiske krisetiltak
Les også

Staten med låneordning for pakkereiseselskapene for å sikre refusjon av reiser

Les også

Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift

Publisert: