Tenketanker vil ha norsk kongevalg

Kronprins Haakon bør velges som konge for å få folkets tillit, mener tenketankene Progressiv og Civita.

BØR PÅ VALG: Kronprins Haakon bør gjøre som sin oldefar prins Carl og be om folkets tillit, mener to tenketanker.
Publisert: Publisert:

– Vi trenger et valgkongedømme. Haakon trenger folkets tillit før han tiltrer, sier Lars Martin Mediaas, generalsekretær i den venstre-sentrum-orienterte tenketanken Progressiv til Ny Tid.

Mediaas er personlig kongehustilhenger. Likevel ber han kronprins Haakon gjøre som sin oldefar prins Carl gjorde i 1905:

– Han ba om folkets tillit, fikk det og ble kong Haakon VII, sier han.

– Det er bra med et statsoverhode som kan samle nasjonen, som kan ha lengre perspektiv enn ut stortingsperioden, og som ikke er en del av det politiske miljøet eller spillet. Men siden vi lever i et demokrati, bør statens overhode velges av folket, sier Mediaas.

Heller ikke tidligere statsminister Kåre Willoch (H) utelukker at en folkeavstemning om statsformen vil være nyttig hvis det oppstår strid om kongehuset. Det kommer fram i fredagens utgave av ukemagasinet Ny Tid.

I den høyreorienterte tenketanken Civita, som samler både monarkister og republikanere, er de enige, skriver Aftenposten.

– Monarkiet ble innført gjennom folkeavstemning i 1905, og med tanke på at demokratiet er vesentlig bredere i dag, hadde det ikke skadet med en ny folkeavstemning med hensyn til legitimitet. Men kronprins Haakon bør i så fall be om en folkeavstemning over monarkiet som institusjon, og ikke ham selv som person, sier historiker Eirik Løkke og filosof og jurist Morten Kinander, begge i Civita.

Publisert:
Gå til e24.no