Hyllest av Merkel og Hollande

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland fikk høflig bifall da han gratulerte EU. Men da han fremhevet det symbolske ved tilstedeværelsen til Merkel og Hollande, var applausen lang og varm.

HYLLET: Angela Merkel og François Hollande fikk varm applaus under talen til Jagland. Her før seremonien, hvor de satt ved siden av hverandre.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I en fortettet historietime i Oslo rådhus minnet Jagland tilhørerne om at Tyskland og Frankrike utkjempet hele tre kriger på 70 år: den tysk-franske krig i 1870-71, den første og den andre verdenskrig. Etter den siste krigen var det fare for at historien skulle fortsette i samme spor, men dette ble forhindret da de to landene la kull- og stålproduksjonen under en felles myndighet.

– Symbolsk

– Forsoningen mellom Tyskland og Frankrike er antakelig det mest dramatiske eksempel vi kjenner fra historien på at krig og konflikt raskt kan snus til fred og samarbeid. Det at Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande er til stede her i dag, gjør denne dagen spesielt symbolsk, sa Jagland.

Både Merkel og Hollande nikket og smilte og satte tydelig stor pris på anerkjennelsen som viste seg gjennom den lange applausen fra en fullsatt rådhussal. Da applausen ikke tok slutt, reiste de seg til slutt for å ta imot hyllesten.

Flere språk

Jagland avsluttet talen med å fremsette et ønske på en rekke av Europas mange språk: Vivre ensemble – leve sammen.

På podiet satt de tre EU-presidentene Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso og Martin Schulz, som mottok selve medaljen på vegne av EU.

Kongeparet og kronprinsparet ankom sist til seremonien og satt helt foran. Dronning Sonja ikledd en knekort, offwhite kjole med lange ermer, mens alt tilbehøret var i rødt: Hatt, perlekjede, veske og sko.

Mette-Marit var også kledd i lyst og med en lunende pelskrage på jakka.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Økonomisk blåmandag når nobelfesten er over

  2. Hollande, Merkel og Renzi lover nytt kapittel

  3. Hollande: – Hellas må bli i eurosonen

  4. Sprikende signaler fra Ukraina-samtaler

  5. Putin sier han ikke ønsker å krige mot noen