Hollande og Merkel sliter med å finne takten

Frangela, Homer eller Merkollande: Ingen av navnene på det tyskfranske forholdet under François Hollande og Angela Merkel klinger spesielt godt. Alliansen er ikke som før.

HVER SIN VEI? Forholdet mellom François Hollande og Angela Merkel er ikke like tett som den fransktyske alliansen har vært tidligere.

Yves Herman
  • NTB
Publisert:

Frankrike og Tyskland har i en årrekke kjørt igjennom saker i EU med felles front. Begrepet Merkozy var dagligtale i årene Nicolas Sarkozy var president i Frankrike og samarbeidet tett med Merkel.

Men den politiske dansen mellom Merkel og François Hollande er ikke helt i takt.

Diplomater i Brussel frykter man ser et dypere, politisk skille mellom den sosialistiske, franske presidenten og den konservative, tyske statsministeren, ifølge avisen Financial Times.

Klønete

– Hollandes holdning til Merkel er skikkelig klønete, mener François Fillon, som var statsminister under Sarkozy.

Frankrike prøver å presse Tyskland til å satse mer på solidaritet og vekst, mens den tyske linjen hele veien har vært sparing og nøysomhet.

Hollande har på sin side ikke lagt skjul på at han ikke er enig med tyskerne i ett og alt. Han har noen ganger heller vendt seg mot Italia og Spania, noe som skal ha irritert Merkel.

Hun er på sin side bekymret for den franske økonomien og at Hollande ikke går langt nok i reformer og nedskjæringer.

Slagkraft

Utakten ble igjen tydelig på toppmøtet i slutten av november da EU-lederne skulle prøve å bli enige om et langtidsbudsjett for Unionen.

Merkel og Hollande var skjønt enige om at man må ha tålmodighet for å få budsjettet på plass. Men på selve innholdet manglet den fransk-tyske slagkraften som tidligere har presset gjennom løsninger – gjerne til store protester fra andre medlemsland.

– Madame Merkel forsvarer Tysklands interesser, og jeg forsvarer Frankrikes interesser, og vi kjemper begge for Europas interesser, sa Hollande diplomatisk.

Uenige

Frankrike ønsker fortsatt støtte til landbrukssektoren, mens Tyskland ønsker flere kutt i utgiftene. Og tyskernes tilbøyelighet til å være mer enig med britene enn franskmennene i budsjettdiskusjonen skal ha uroet Hollande.

Videre støtter Frankrike EU-kommisjonens ønske om å innføre et felles banksystem for alle eurosonenes banker, mens Tyskland ønsker å inkludere kun de største bankene.

Mens Tyskland skal ha bedt Spania om å holde igjen på søknaden om krisehjelp, ber Frankrike dem kjøre på.

Merde?

Men forholdet kan gå seg til.

Heller ikke en temperamentsfull Sarkozy og en pragmatisk Merkel var kanskje naturlige dansepartnere i utgangspunktet, og analytikere peker på at Hollande og den tyske lederen kan være likere i lynne.

Mens EU-byråkratiet venter på utfallet, fortsetter journalistene å lete etter navnekombinasjonen som passer for Hollande og Merkel.

Tidsskriftet The Economist har påpekt at det man står igjen med er Merde, noe som i det minste oppsummerer den økonomiske situasjonen i Europa.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tsipras skal ha ringt Hollande om natten for hjelp

  2. Hollandes parti angriper Angela Merkel:- Egoistisk og vanskelig

  3. EU lover støtte til gjennomføring av gassavtale

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå er de enige om«europresident»

  6. EU-topper enige om å lempe på krav til medlemslandene