Solberg til herreklubben Davos

Kun 17 prosent kvinner står på lista når Verdens økonomiske forum (WEF) samler verdens rike og mektige i Davos. Fortsatt for få, sier statsminister Erna Solberg.

FOR FÅ: Statsminister Erna Solberg skulle ønsker det var flere kvinner i Davos. Hun forstår ikke hvorfor det fortsatt er slik.

Lise Åserud
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Det avspeiler at det er for få kvinner i toppen i mange land. Det er for få kvinner i toppen i næringsliv og bedrifter og for få i toppen i politikk, sier Erna Solberg (H) til NTB før avreise til Sveits.

– Da blir det også for få kvinner i Davos.

Ukas forum samler over 2.500 næringslivstopper og politiske ledere i de sveitsiske alpene. Det er rundt 17 prosent kvinner å finne på deltakerlisten, omtrent det samme tallet som de to forrige årene. Da er det kanskje passende at en av debattene Solberg skal delta i, handler om hvordan investering i kvinner kan sette fart på utviklingen i verden.

WEF viser gjerne til at noen av de mest profilerte deltakerne er kvinner, som Tysklands statsminister Angela Merkel og IMF-sjef Christine Lagarde. Og at forumets samling for unge ledere i år så vidt har et kvinneflertall.

De store spørsmålene

Hovedmålet for statsministeren med å delta på årets møte i Sveits er diskusjoner om fattigdomsbekjempelse og miljøkamp.

Tusenårsmålene skal være innfridd innen utgangen av 2015, og nye «bærekraftsmål» skal settes av FN i høst. Og i desember skal verden prøve å få på plass en ny global klimaavtale. Begge deler tunge oppgaver.

– Det er store begivenheter for verdenssamfunnet. 2015 blir et viktig år, sier statsministeren.

– Så det er de store internasjonale spørsmålene som er på dagsordenen i Davos. Selv om vi har urolige økonomiske tider og igjen opplever terror, klarer man å holde oppmerksomhet om disse globale fellesutfordringene, sier hun om en møteplass som onde tunger gjerne kaller en prateklubb. Men som uansett samler en rekke av verdens viktigste beslutningstakere til debatt.

Uformelt

I korridorene på kongressenteret kan statsministeren i år møte på ledere som Kinas statsminister Li Keqiang, USAs utenriksminister John Kerry og Frankrikes president François Hollande. De uformelle treffene er noe av det viktigste med å delta i Davos.

– Det gjelder å forsøke å treffe og snakke med folk litt på siden. Det er mange viktige beslutningstakere fra mange land, og det er aldri slik at du vet 100 prosent hvem du får møte før du er der, sier Solberg.

Solberg og Brende

Norge stiller gjerne med flere ministre på møtene i Davos, og i år er det statsministeren og utenriksminister Børge Brende (H) som representerer regjeringen.

For Brende står ekstremisme og situasjonen i Syria på programmet etter at han kommer direkte fra møte i London i den internasjonale alliansen mot Den islamske staten (IS).

Sikkerhet og terrorbekjempelse preger i det hele tatt årets Davos-samling etter angrepene i Paris og flere antiterroraksjoner rundt om i Europa.

– Både terrorisme og geopolitikk kommer nok til å kaste skygge over årets møte. Begge utgjør alvorlige trusler mot politisk stabilitet i Europa, og i Midtøsten og Nord-Afrika, sier Nariman Behravesh i analyseselskapet IHS til nyhetsbyrået AFP.

Les også

Klima må vike for privatfly i Davos

Les også

Strenge sikkerhetstiltak i Davos

Les også

Solberg: – Norge for treg med å innføre EU-direktiver

Publisert:

Flere artikler

  1. Davos samler igjen de rike og mektige

  2. Strenge sikkerhetstiltak i Davos

  3. Solberg vil ha metoo-kampanje mot korrupsjon

  4. Tungvektere glimrer med sitt Davos-fravær

  5. Børge Brende blir president i World Economic Forum