Svakere norsk krone

Lav prisvekst i januar svekker den norske kronen

SVEKKET TORSDAG: Lave inflasjonstall gjør at det blir mer usikkerhet rundt neste renteøkning, og dermed svekket kronen seg..

E24
  • Reuters
Publisert:

Kronen svekker seg og korte renter faller i kjølvannet av lavere enn ventet norsk inflasjon.

Det amerikanske arbeidsmarkedet ser noe lysere ut torsdag, etter at ukentlige jobless claims faller til det laveste på to og et halvt år.

Følg valutakursene med E24 Børs

Norsk kjerneprisvekst falt til 0,7 prosent i januar, det laveste siden oktober 2006, fra 1,0 prosent i desember og mot ventet 1,1 prosent.

Les også:Prisveksten overrasker«Den lave prisveksten i januar kan bidra til at Norges Bank i neste pengepolitiske rapport i mars vil antyde at renten blir holdt uendret til over sommeren», skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Argo Securities i en kommentar.

Nordea Markets mener også sannsynligheten for en tidligere renteheving er svekket nå:

- Markedet var forberedt på høyere inflasjon og en tidligere heving enn Norges Bank har signalisert, og det vil forsvinne fra forventningene. Men jeg tror ikke dette vil forsinke Norges Bank fra planen om å heve i juni eller august, sier sjefanalytiker Erik Bruce til Reuters.

Lavere rente

First Securities tror imidlertid fortsatt på heving i mai:

- Implikasjonen for Norges Bank er at selv om dette er lavere enn vi hadde ventet, så tror vi den underliggende inflasjonen ikke er lavere enn Norges Bank har lagt til grunn, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen til Reuters.

Norges Bank har varslet første renteheving i juni eller august. KPIXE fra Norges Bank publisert torsdag ettermiddag falt til 1,0 prosent i januar, fra nedreviderte 1,4 prosent i desember.

Den norske kronen handles syv øre svakere mot euro til 7,95, og ni øre svakere mot dollar til 5,85. Samtidig er det bred nedgang i aksjemarkedene både i Europa og i Norge, mens oljeprisen er en dollar høyere enn onsdag ettermiddag på 101,7 dollar fatet.

Tremåneders pengemarkedsrente faller tre punkter til 2,56 prosent, og tilsvarende FRA-rente er ned fem punkter til 2,58 prosent.

Bank of England holder som ventet renten uendret på rekordlave 0,5 prosent.

Lar renten være kriselav


Les flere saker på E24

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Uenige om Olsens neste grep: Store sprik i rentespådommene

  2. Slik har brexit påvirket britisk økonomi

  3. Prisene stiger overraskende tregt

  4. Annonsørinnhold

  5. Olsen holder renten rekordlav

  6. 6 av 7 økonomer tror på renteheving