CO2-utslipp på høyeste nivå noensinne

De globale CO2-utslippene er på sitt høyeste nivå noensinne, melder Det internasjonale energibyrået IEA.

Publisert: Publisert:

Ifølge IEAs beregninger som avisa The Guardian har fått innsyn i, førte ny økonomisk vekst med seg en økning i CO2-utslippene på 1,6 gigatonn. Det er den høyeste utslippsøkningen på ett år hittil.

– Dette er så dårlige nyheter om utslipp som man kunne få, sier IEAs sjeføkonom Faith Birol til The Guardian.

– Det kommer til å bli ekstremt krevende å holde den globale temperaturøkningen under 2 grader. Utsiktene blir dårligere, sier han videre.

De fleste forskere mener en temperaturøkning på over 2 grader innebærer farlige klimaendringer.

IEA mener de årlige energirelaterte utslippene ikke bør overstige 32 gigatonn i 2020. Ifølge IEAs beregninger var utslippene i 2010 på 30,6 gigatonn, og rundt tre firedeler av økningen var i framvoksende økonomier.

Nicholas Stern ved London School of Economics, som har skrevet en viktig rapport om økonomien i forbindelse med klimaendringer, spår alvorlige konsekvenser om ikke utslippene bremses.

– Disse tallene viser at vi er tilbake til «business as usual». Ifølge beregningene innebærer dette en 50 prosents mulighet for at temperaturøkningen blir på 4 grader innen 2100.

En så sterk økning vil føre til store forstyrrelser i livene til hundrevis av millioner av mennesker over hele kloden, til store folkeforflytninger og til konflikt, framholder han.

Les flere nyheter fra E24

Publisert: