- Sverige har fire store banker og en fattig stat

Derfor varsler Sverige tøffere krav til bankene.

I BANKENES KLØR: Svenske bankers størrelse gjør at staten i realiteten er i bankenes klør. Her fra en «Occupy Wall Street»-inspierert demonstrasjon i Stockholm.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Kun to land i Europa har en større banksektor i forhold til landets verdiskapning enn Sverige.

Det sa finansmarkedsminister Peter Norman da han på en pressekonferanse i Stockholm mandag varslet at det i tiden som kommer vil bli innført flere nye krav for å styrke bankenes robusthet.

Bankene må til og med regne med å måtte være med på å betale for en planlagt oppbyggingen av den svenske statens valutareserver.

Regjeringens vurdering er at det er nødvendig med ekstraordinære strenge krav til egenkapital inntil banksektorens størrelse i forhold til størrelsen i den svenske økonomien er redusert.

Les også: - Sverige kommer etter oss

Les også: Sverige varsler tøffere krav til bankene

Fire «gjøkunger»

Nordea, SEB, Handelsbanken og Swedbank. Det er navnene på den svenske regjeringens hodepine.

- I Norge har vi en stor bank og en rik stat. I Sverige har de fire store banker og en fattig stat. Staten har ikke råd til å redde alle fire, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen til E24.

Problemet for den svenske staten er at de fire bankene har en stor del av sine innlån i utenlandsk valuta. Dersom markedet for slike lån tørker inn, som det gjorde under finanskrisen, er det ingen andre steder å gå enn valutareservene, om man skal unngå at bankene går konkurs.

Den svenske sentralbanken besluttet i fjor å øke valutareservene med 100 milliarder svenske kroner, hvilket økte gjeldsbyrden for svenske skattebetalere like mye.

- Det er derfor det er rimelig at bankene er med på å finansiere dette, sa finansmarkedsminister Norman på en pressekonferanse mandag.

Utreder avgift

I dokumentene som ble lagt frem mandag heter det at det utredes et forslag til hvordan bankene skal finansiere kostnadene ved å ha en ekstra stor valutareserve.

Også avgiftene som bankene betaler til stabilitetsfondet, som tilsvarer det norske banksikringsfondet, skal opp.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen

- Det er litt i bankenes egeninteresse at Sverige bygger opp sine valutareserver, sier Andreassen som mener forslaget er fornuftig.

Andreassen tror den svenske regjeringen ønsker at bankene skal bygge ned den mest risikobetonte delen av virksomheten.

- Svenske banker er for eksempel store øst i Europa og har tapt stort i Ukraina, sier han.

- Og så tror jeg de ønsker å redusere bankenes investeringsvirksomhet. Denne hasardvirksomhten eller kasinovirksomheten som skjer mellom bankene, sier han.

Den svenske finansmarkedsministeren ville ikke anslå noe tall for hvor mye bankenes kostnader totalt sett vil øke når forslagene er gjennomført.

Han understreket imidlertid på pressekonferansen at han ikke så noen grunn til at bankene skulle sende regningen videre til kundene og at bankens eiere må belage seg på noen år med lavere utbytte.

Les også

Skrudde opp lånerentene - tjener fettDNB tjente 3,8 milliarder på tre mnd.Mener Johnsens strenge bankregler har gitt konkursrasDNB:- Da må vi dra i spakene

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Sverige kommer etter oss

  2. I Sverige tror selv ikke regjeringen på bankene

  3. Varsler tøffere krav til bankene

  4. Den svenske staten solgte Nordea-aksjer for 20,1 milliarder

  5. –Jeg vil fraråde tiltak som gjør livet surere for de uten pappa-arv