Giske gir opp hotellstjerner

- Skuffende, sier sjefen for ett av ytterst få hoteller som har tatt i bruk stjernemerkingen.

FORTSATT UTEN OFFENTLIGE STJERNER: Et av Norges mest kjente og eksklusive hoteller, Grand Hotell, blir stående uten «offentlige» stjerner under logoen.

Vegard Grøtt
 • Jo Andre Aakvik
 • Line Midtsjø
Publisert:,

Etter å ha møtt en iskald skulder hos reiselivsnæringen, legger nå Næringsdepartementet og statsråd Trond Giske systemet for stjernemerking av hoteller i skuffen.

Arbeidet startet i 2007, ordningen ble lansert i 2012 og prosjektet har kostet over 10 millioner, og har vært en av prestisjesatsingene fra departementet. Nå forblir Norge utenfor den europeiske ordningen.

Primært er det de store kjedene som har satt en stopper for ordningen, forteller hotelldirektør Morten Christensen.

- Alle de store har kjempet i mot, både Thon, Rica, Choice og First. De ønsker ikke å ha felles kriterier, men å sette stjernene selv,sier direktøren for tradisjonsrike Wassilioff hotell i Stavern til E24.

- Vi som en liten enkeltaktør er derimot avhengig av en ekstern tredjepart. Derfor synes jeg dette er beklagelig. Dette taper til syvende og sist gjestene på.

I Norge har bare fem av landets 1.100 hoteller tatt systemet i bruk, og bare tre av disse bruker merkesystemet aktivt på sine hjemmesider, kunne Finansavisen fortelle i sommer.

Hotell Wassilioff i Stavern.

Vidar Knai

Taperne

Hotellet fra 1844 er ett av totalt fem hoteller som har latt seg få sertifiserte stjerner via ordningen til Giske. Hotellet står oppført med fire stjerner.

På kravlisten for å få fire stjerner må man ha for eksempel minibar og fem kleshenger på rommene.

Dette er noen av kriteriene som de store hotellkjedene skal ha vært sterkt i mot, forteller Christensen videre.

- Det er et kvalitetsstempel som nå går bort. De som nå blir rammet er ikke de store kjedene, som selv kan sette sine stjerner og som dermed slipper å betale en tredjepart for tjenesten. De som taper nå er de enkeltstående hotellene, sier han.

Prislapp: 10 millioner kroner

Næringsdepartementet satte i mars ned en arbeidsgruppe som skulle gjennomgå systemet for merking av hoteller.

Ifølge Giske var interessen fra reiselivet i utgangspunktet god. Siden har den kjølnet.

- Det var i utgangspunktet aktører i bransjen selv som ønsket en stjernemerkingsordning, og vi har fulgt opp dette. Vi ser at flere land i Europa gjør det samme, men interessen hos hotellene har gått kraftig ned. Derfor legges ordningen på is, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en pressemelding.

Arbeidsgruppen har i sin rapport pekt på at stjernemerking av hoteller er utbredt ellers i Europa, og at et økende antall land tar slike systemer i bruk.

Bruker nettrating

- Stjernemerkingsordningen er blitt en gammel modell som har mistet sin funksjon i møte med nye løsninger. Det er kunden selv som bedømmer i dag, og mange av våre medlemmer mener ordningen ikke gir noen ny informasjon til kunden om kvalitet eller konsept, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til E24.

- Ordningen skaper dessuten unødig byråkrati som vi godt kan kvitte oss med.

Ingen av de store hotellkjedene har valgt å bruke den offentlige stjerneordningen.

- Vårt syn er det samme i dag som det var i starten av denne prosessen, og det er at stjerneklassifisering er forhistorisk. Virkeligheten er at hotellene rates hver eneste dag på nettsteder som Tripadvisor.com, sa konserndirektør Roar Ingdal i Choce Nordic til Dagens Næringsliv i vår.

LES MER:

 • Hotellsjefen har sagt opp på Stordalens prestisjehotell
 • Røkke-hotell i pluss
 • Minus for Stordalens svenske luksushotell
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ny krisepakke til reiselivet: SV vil ha krav om null oppsigelser

 2. – Synd at det her dras så langt

 3. Hotellsjefene sprengjobber for å kunne åpne igjen

 4. Annonsørinnhold

 5. NHO om budsjettet: – Sjokkmoms vil ramme norsk reiseliv

 6. Venter beste sommer noensinne