DNB og Nordea tror Olsen «ofrer» kronen

«Kan få merkbart sterkere krone» spår Nordea før rentemøtet. 

MÅ VELGE: Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av styret i sentralbanken avgjør torsdag om renten skal opp, ned eller holdes uendret.

Kyrre Lien,
  • Kristin Norli
Publisert:,

Et av sentralbankens store dilemma i rentepolitikken er hva som skjer med kronekursen (før og) etter beslutningen om å senke, heve eller holde renten uendret.

Norge har hatt en styringsrente på 1,5 prosent i over ett år, og svært mange har ment at dette er et for lavt nivå for en økonomi i full fres fremover.

Men økt rente vil trolig gi en kraftig styrking av kronen.

Det er noe man ønsker å unngå fordi en sterk krone gir oss enda billigere import av varer, noe som bidrar til å holde prisveksten i Norge langt under det nivået man ønsker. I tillegg er en sterk krone med på å svekke posisjonen til de delene av industrien som konkurrerer med utlandet.

Tror på hevet rentebane

Torsdag offentliggjøres ikke bare rentebeslutningen fra Norges Bank, men det kommer også oppdatering av den såkalte rentebanen.

Dersom Norges Bank torsdag legger frem en ny rentebane som ikke inneholder en viss mulighet for et kutt, vil det påvirke kronen umiddelbart, slik at den styrker seg.

Det vil i så fall kunne komme svært overraskende på markedene.

Spørsmål om renten?

Olav Chen vil svare om renten cirka klokken 10.45 torsdag. Allerede nå kan du sende inn spørsmål til Chen i E24s direktestudio. Merk spørsmålene med Olav Chen.

LES OGSÅ: Norsk Industri krever at neste regjering svekker kronekursen

Tror Olsen «ofrer» kronen

Ifølge ekspertene i E24s renteråd er markedene forberedt på uendret rente, men mange venter en lavere rentebane.

Risikoen for et kutt anses også som større enn for en økning.

Likevel er markets-avdelingene i både Nordea og DNB overbevist om Norges Bank nå kommer til å «ofre» kronekursen.

Ifølge den rentebanen som ble satt i mars, var det 40 prosent sjanse for at det skulle komme et kutt i renten før sommeren, før renten gradvis skulle begynne klatringen oppover på vårparten neste år.

Både Nordea og DNB mener at sentralbanksjefen torsdag kommer til å fjerne denne muligheten for at det kommer et rentekutt fra rentebanen.

I tillegg mener de at det er sannsynlig at sentralbanken signaliserer at renteøkningen kan komme tidligere.

Bakgrunnen er at kronekursen det siste halvåret har svekket seg en god del, samt at prisveksten i Norge de to siste månedene har vært høyere enn ventet.

LES OGSÅ: Derfor svekkes kronen

Tror markedet blir overrasket

Senioranalytiker Katrine Gooding Boye i Nordea er tydelig på at Norges Bank nå kommer til å fjerne den sannsynligheten for et kutt som ligger inne.

Samtidig mener Nordea at rentebanen heves, slik at renteøkningen man venter på kan komme allerede i desember i år, eller i starten av 2014.

Sjefanalytiker Erik Bruce skriver tirsdag at han ikke tror markedene er forberedt på et slikt grep fra Norges Banks side, og at kronen vil styrke seg i etterkant av rentemøtet.

LES OGSÅ: Full splid i E24s renteråd

- Taktisk kuttmulighet

Porteføljeforvalter i Storebrand og en av ekspertene i E24s Renteråd, Olav Chen, mener derimot at Norges Bank har en strategi for å beskytte kronen mot å bli for sterk, og at Olsen ikke kommer til å gi opp denne i dag.

- Spørsmålet er om de fortsatt kommer til å legge inn det jeg anser som en taktisk mulighet for rentekutt på kortere sikt for å sikre seg mot en potensiell kronestyrking, som vi så sist for mai-møtet, sier Chen.

Den taktiske muligheten innebærer at Norges Bank forsøker å forhindre press mot kronen ved å være tydelig på at et rentekutt kan komme.

Chen tror taktikken opprettholdes.

- Jeg tror det er stor sjanse for at de gjør noe tilsvarende, men er usikker.

- Hvis ikke, tror jeg kronen kan komme til å styrke seg med mindre de legger til en mye lavere rentebane og utsetter indikert renteheving mye lengre ut i tid, sier han til E24.

LES OGSÅ: Olsen kan ha snakket kronekursen opp

Svekket krone

Dette er to av indeksene som Norges Bank utarbeider for å følge med på kronen. Når disse indeksene stiger, betyr det at kronen svekkes. Det har vært utviklingen siden nyttår.

KRONARGUMENT: Den blå linjen, målt på venstre akse, er den såkalte importveide kursindeksen. Når den stiger, svekkes kronekursen. Den røde linjen (målt på høyre akse) er den såkalte konkurransekursindeksen, som illustrerer styrken mellom kronekursen og valutaene hos våre viktigste handelspartnere. Når den stiger, svekkes kronekursen.

Norges Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. I ettermiddag kommerOlsens rentedom

  2. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  3. E24s renteråd med klar beskjed:- Ikke kutt renten nå

  4. Annonsørinnhold

  5. - Nå er det umuligfor Norges Bank å førevalutageriljakrig

  6. To av ni tror på rentekutt