Kolberg vil ha Listhaug-lov

Arbeiderpartiets Martin Kolberg vil ha en ny lov som forhindrer hemmelighold om tidligere kunder i PR-bransjen.

FRA PR-BRANSJEN: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) på sitt kontor i Landbruks- og matdepartementet i Teatergata 9 i Oslo. Hun har bakgrunn fra PR-byrået First House.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Verken statsministeren eller Stortinget får vite hvem tidligere First House-topp Sylvi Listhaug jobbet for fram til forrige tirsdag, da hun sluttet i jobben som seniorrådgiver i PR-selskapet.

Nå foreslår kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), en ny lov for å forhindre at regjeringsmedlemmer med PR-bakgrunn får holde sine kundelister hemmelige, skriver Klassekampen.

– Tiden er moden for å vurdere en ny lov som sier at kontrollkomiteen får utlevert kundelistene til folk i regjeringsapparatet med bakgrunn fra PR-bransjen ved utnevnelse. Nekter den aktuelle kandidaten eller PR-firmaet å gå med på det, må vi vurdere om vedkommende kan utnevnes, sier Kolberg, som understreker at han ikke har grunn til å tro at Listhaug har brutt habilitetsreglene.

KREVER LOVENDRING: Arbeiderpartiets Martin Kolberg reagerer på statsråd Sylvia Listhaugs hemmelighold av tidligere kunder i PR-bransjen.

Nekter

Ettersom Listhaug hardnakket nekter å utlevere sine tidligere oppdragsgivere, ville en slik lov gjøre det umulig for henne å fortsette i regjeringen.

Sju av regjeringens statssekretærer har bakgrunn fra PR-bransjen.

Betenkelig

Professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo mener det er betenkelig at ikke engang statsministeren får innsyn i kundelistene til sine ministre.

– Jeg synes dette opplegget virker unødig begrenset. Det betyr ikke at det i seg selv er ulovlig, men det skaper likevel et inntrykk av hemmelighetskremmeri og betenkelige forbindelser, sier professoren.

– Sylvi Listhaug kan få masse problemer med spørsmål om habilitet i årene framover, sier Smith.

Les også:
Lundteigen vil vite om Listhaug har jobbet for Rema

Solberg valgte politiske ringrever fremfor fagkompetanse

SV vil ha åpenhet om kundelister

Erna Solberg: - Noen har skjeletter i skapet

Solberg valgte politiske ringrever fremfor fagkompetanse

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Rema bekrefter at Listhaug jobbet for dem etter valget

  2. - Listhaug jobbet for Rema etter valget

  3. – Listene eller Listhaug må ut

  4. Landbruksdepartementet vil se på Listhaug-lister

  5. Listhaug og Brodtkorp blir bedt om å offentliggjøre deler av kundelisten