Laksenæringen bekymret for Dalai Lama-besøk

- Situasjonen blir ikke bedre dersom noen i regjeringen møter Dalai Lama, sier representant for næringen. Kina-ekspert mener regjeringen må velge mellom økonomisk og politisk tap.

KOMMER TIL NORGE: Den 78 år gamle fredsprisvinneren kommer til Norge i mai.

Aijaz Rahi
  • Thomas Solberg
Publisert: Publisert:

- Vi kan konstatere at det er vanskelig å få norsk laks inn på det kinesiske markedet per i dag. Det er ikke grunn til å tro at situasjonen blir noe bedre dersom noen i regjeringen møter Dalai Lama, sier direktør for havbruk Trond Davidsen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening til E24.

I desember ble klart at Dalai Lama besøker Norge fra 7. til 10 mai.

Spørsmålet nå er hvorvidt fredsprisvinneren vil få møte statsministeren eller andre i regjeringen under sitt besøk.

«Dette er et privat besøk som ligger frem i tid. Hvorvidt medlemmer av regjeringen vil møte Dalai Lama, er for tidlig å si», var svaret NRK, som omtalte saken først, fikk fra Utenriksdepartementet.

Ser helst annen politikk

Da det ble kjent at nobelprisvinneren ville besøke Norge, lød svaret fra Kina kontant:

- Kina er resolutt mot alle land som tar imot Dalai Lama, sa Hua Chunyaing, en talskvinne for kinesiske myndigheter til NTB.

Sjømatprodusentene har spesielt fått merke kinesiske myndigheters vrede over fredspristildelingen. Norsk laks blir fortsatt holdt igjen på grensen, og fortsetter å tape markedsandeler i Kina.

- Dette er et dilemma for regjeringen, sier professor og Kina-ekspert Rolv Petter Amdam ved Handelshøyskolen BI til E24.

- Vil få konsekvenser

Det er Nobelkomiteen som har invitert Dalai Lama til Norge, i anledning at det er 25 år siden han vant Nobel-prisen. Likevel mener Amdam regjeringen står overfor et tøft valg.

- Det er klart at dersom Dalai Lama får møte topp-politikere vil det ha konsekvenser. Det er opplagt. Så blir det en politisk vurdering om man vil ta konsekvensene av det, sier Amdam.

Amdam viser til en hyppig sitert undersøkelse, gjennomført av de tyske økonomene Andreas Fuchs og Nils-Hendrik Klann fra 2010.

I en statistisk studie av 159 av Kinas handelspartnere, fant de at i tilfeller der den politiske lederen av et land mottok Dalai Lama, falt eksporten fra dette landet til Kina i gjennomsnitt 12,5 prosent over de to påfølgende årene.

(Saken fortsetter under bildet)

MØTE, ELLER IKKE MØTE: Statsminister Erna Solberg og regjeringen vil foreløpig ikke svare på hvorvidt Dalai Lama vil få møte en representant fra regjeringen under sitt besøk i Norge fra 7. til 10. mai. Her er statsministeren på NHOs årskonferanse.

Kristian Helgesen

- Vil ta lengre tid

I den senere tid har det kommet signaler om at Kina ønsker å normalisere forholdet til Norge.

Les også

Kinas ambassadør i Oslo antyder normalisering

Amdam tror et møte med statsminister Erna Solberg eller andre i regjeringen vil forlenge usikkerheten norske bedrifter som møter norske bedrifter i Kina.

- Først og fremst vil det ta lengre tid før det normaliserer seg. Det vil trolig ta lengre tid før man finner en løsning. De selskapene som opererer i Kina, har det ikke så ille, men uforutsigbarheten for disse selskapene skaper usikkerhet. Den usikkerheten vil vedvare lenger, sier han.

Davidsen i FHL tror dette er en riktig beskrivelse av konsekvensene.

- Vi vil ikke bli overrasket over om dette viser seg å være korrekt, sier Davidsen.

- Skulle helst sett annen politikk

- De kinesiske myndighetspersonene vi har vært i kontakt med, uttrykker at de ønsker å tilnærme seg Norge, men at fredsprisen har gjort dette vanskelig. Et møte med Dalai Lama vil i hvert fall ikke bidra til å bedre forholdet, sier Davidsen i FHL.

- Vi hadde helst sett at det nå ble ført en politikk i forhold til Kina som forbedret situasjonen for norsk sjømateksport, sier Davidsen.

Fra 2012 til 2013 falt eksportvolumet med 38 prosent. I 2010 hadde Norge en markedsandel på 91 prosent. Halvveis inn i 2013 var Norges andel redusert til 31 prosent.

Les også

38 prosent nedgang i laksesalget til Kina

Selv om norske eksportører tar igjen andelene i andre land, har mange av selskapene investert både tid og store summer i å bygge kontaktnettverk og logistikk-kanaler i landet.

Sjømatprodusentene har mistet fotfestet i det kinesiske markedet, etter at Liu Xiaobo mottok fredsprisen i 2010.

- Et tredje holdepunkt

Denne situasjonen vil forlenges ved et eventuelt møte, ifølge Amdam.

- Slik de ser det, har Norge gjort feil to ganger. Først ga de fredsprisen til Dalai Lama, og så skjer det igjen med Liu Xiaobo. Om en topp-politiker møter Dalai Lama, har de et tredje holdepunkt. Det skaper en dybde i konflikten som nordmenn ikke synes å forstå, sier han.

BI-professoren mener kineserne har et mye lengre tidsperspektiv enn oss når det gjelder å løse konflikter.

Les også

Håp om at Brende skal løse opp i forholdet til Kina

- Da Brende kom inn i regjeringen, sa jeg at man ikke skal ha for store forhåpninger til ham, og det står jeg fortsatt på. Brende er en veldig dyktig politiker, men dette er ikke noe quick fix, sier han.

Les også:

Fersk næringsminister: - Har opplevd Kinas kjølighet på kroppenHåp om at Brende skal løse opp i forholdet til KinaKinas ambassadør i Oslo antyder normalisering

Publisert:

Flere artikler

  1. Desmond Tutu har mistet respekten for Norge

  2. Hagen om Dalai Lama-striden: Gi Kina fredsprisen

  3. Advarer Obama før kontroversielt møte

  4. Stoltenberg skal ha satt foten ned for
    Kina-løsning

  5. Kinesisk avis: – Endelig har Norge lært leksen sin