Seier for De konservative gir folkeavstemning om EU

Statsminister David Cameron og De konservative beholder makten i Storbritannia, mens Ed Miliband går av som Labour-leder. Dermed er det klart for folkeavstemning om fortsatt britisk EU-medlemskap.

EU-AVSTEMNING: Statsminister David Cameron og hans kone Samantha har all grunn til å smile etter torsdagens valg i Storbritannia, der De konservative sikret seg fem nye år ved makten. Nå må Cameron holde løftet og la britene få si sin mening om fortsatt EU-medlemskap.
  • NTB
Publisert:

De konservative ligger an til å vinne 329 av de 650 setene i Underhuset, 23 flere enn i dag, viser BBCs prognoser etter at rundt 70 prosent av stemmene er talt opp.

– En veldig sterk natt, sa Cameron fredag morgen, samtidig som han understreket at han ikke ville ta seieren på forskudd.

For Liberaldemokratene, som har vært i regjeringskoalisjon med De konservative siden 2010, ble torsdagens valg en katastrofe. Partileder Nick Clegg berget rett nok plassen sin i Underhuset, men 49 av dagens 57 representanter ser ut til å måtte pakke sammen og forlate Parlamentet.

Labour-skuffelse

For Labour, som ifølge alle meningsmålinger lå skulder ved skulder med De konservative gjennom valgkampen, var torsdagens valg en stor skuffelse. Ed Milibands parti ser ut til å ha mistet 25 seter i Underhuset og ende opp med 233, og Miliband selv vil ifølge BBC trekke seg.

Det skotske uavhengighetspartiet gjorde rent bord i Skottland og SNP har ifølge de endelige resultatene sikret seg 56 av de 59 skotske setene i Underhuset.

– Et historisk vannskille, proklamerte partileder Nicola Sturgeon i morgentimene fredag.

SNPs seier har i stor grad skjedd på bekostning av Labour, og blant dem som har mistet plassen sin i Underhuset, er den skotske Labour-lederen Jim Murphy.

SNP sa før valget at de kom til å støtte en mindretallsregjering fra Labour, men dette blir ikke aktuelt ettersom de to partiene bare kontrollere 289 seter i Underhuset, langt færre enn De konservative.

EU-avstemning

Det mye omtalte EU- og innvandringsskeptiske partiet UKIP, under ledelse av Nigel Farage, kapret rundt 12,5 prosent av stemmene i torsdagens valg, men ender likevel bare opp med to representanter i Underhuset.

Dette vil trolig få debatten om valgordningen i Storbritannia til å blusse opp på nytt, der det er De konservative som har minst å vinne på reformer.

Selv om partiet er marginale i Parlamentet, kommer likevel en av deres kampsaker snart på den politiske dagsorden.

Cameron har lovet folkeavstemning om britisk EU-medlemskap, noe som kan resultere i at Storbritannia forlater EU innen 2017.

– Dette parlamentsvalget vil avgjøre Storbritannias plass i verden, på en måte som ingen tidligere valg har gjort, konstaterte Jeanne Park i tankesmia Council on Foreign Relations tidligere i uka.

Til dronningen

Fredag ettermiddag skal statsminister David Cameron møte dronning Elizabeth i Buckingham Palace, der han etter alt å dømme vil få i oppdrag å danne ny regjering.

Dersom De konservative får 329 representanter slik prognosene tyder på, kan Cameron regjere videre alene.

Historiker Hans Olav Lahlum tror Clegg vil takke nei til en eventuell invitasjon om å bli med videre i regjering.

– Jeg blir veldig overrasket hvis Liberaldemokratene blir med i noen regjering. De er ikke i en posisjon til å stille tøffe krav, sier Lahlum til NTB.

Labour-leder Ed Milibands videre skjebne er om mulig enda mer usikker. Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder tror at han vil trekke seg som partileder.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. De konservative tror på gjenvalg

  2. Britene stålsetter seg for nervepirrende valgnatt

  3. Britisk thriller-valg er i gang

  4. Dødt løp mellom Labour og De konservative

  5. Brakvalg for SNP