VASSER I KONTANTER: Røkke og kona tar ut 441 mill.

Får tilbakebetalt nesten en halv milliard fra sitt private investeringsselskap.

UTTAK: Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig får utbetalt over 440 millioner kroner fra investeringsselskapet The Resource Group TRG.

Svein Erik Furulund
  • Mats Samdahl Weltz
Publisert:,

Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig får tilbakebetalt over 440 millioner kroner fra deres private investeringsselskap The Resource Group TRG.

Tilbakebetalingen skjer ved at egenkapitalen i selskapet blir skrevet ned, fremkommer det av TRGs årsregnskap for 2008 som nå foreligger i regnskapsregisteret.

Utbetalingen på 441 millioner er fordelt med to millioner på aksjekapital og 439 millioner på posten "annen innskutt egenkapital".

Denne formen for utbetalinger til eierne utløser i utgangspunktet ingen skatt for Røkke og Eidsvig.

Nøkkelselskapet i moldenserens imperium eies 98 prosent av Røkke selv etter at kona Anne Grete Eidsvig fikk to prosent av aksjene før jul 2007.

Verken i 2007 eller i fjor tok Røkke utbytte fra investeringsselskapet.

327 mill.

Regnskapene for Røkkes private investeringsselskap, The Resource Group TRG, viser et overskudd i fjor på 327 millioner kroner.

240 millioner kroner av disse består i konsernbidrag fra TRG Holding, som igjen er utbytte fra industrikonglomeratet Aker ASA.

TRG Holding eier 66,6 prosent av aksjene i Aker.

I 2007 var konsernbidraget til Røkkes investeringsselskap 892 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen i The Resource Group TRG var ved utgangen av 2008 på 6,4 milliarder kroner.

I tillegg hadde investeringsselskapet nesten 84 millioner kroner i renteinntekter i 2008, og selskapet tjente over fem millioner kroner på hyttebygging i Oppdal i fjor.

The Resource Group TRG fikk et utbytte vel fire millioner kroner på aksjene som selskapet selv eier i Aker.

Les også: Selger Røkke-"søppel" med gevinst

Bygger stort

På Konglungen i Asker utenfor Oslo kom byggingen av Røkke og Eidsvigs nye bolig godt i gang i 2007. Allerede før byggearbeidene startet hadde Røkke brukt 45 millioner på kjøp av de tre eiendommene som måtte til for å få plass til moldenserens husdrøm.

Røkke skal fullrestaurere to fredede sveitservillaer som står på eiendommen fra før. En bolig, samt en garasje og et seilloft, rives.

På den ledige plassen bygger Røkke en familie- og generasjonsbolig. Ifølge de opprinnelige vil boligen ha syv bad og syv toalettrom, eget hunderom, kino, trimrom og ikke minst vinkjeller.

Ifølge de opprinnelige planene skal Røkke forbinde boligene med en underjordisk gang mellom boligene.

Betaler skatt

Røkke har ikke bare husplanene han må finansiere.

Han er etterhvert blitt landets største personlige skattyter. For 2007 betalte han 98,5 millioner kroner i skatt av en ligningsformue på 16,4 milliarder kroner.

Da Røkke kommenterte den omstridte Aker-saken tidligere, sa han at han fortsatt kommer til å betale et millionbeløp i uken i skatt.

Betent

Tidligere i år var Røkke igjen i søkelyset under den svært betente Aker-saken.

På Aker-dagene i påsken i år lanserte Røkke en plan for Aker som innebar et omstridt selskapssalg fra Aker til selskapet Aker Solutions, som Røkke eier sammen med blant annet staten.

Næringsminister Sylvia Brustad (AP) gikk hardt ut mot milliardæren og krevde transaksjonen behandlet i generalforsamling i Aker Solutions.

Les flere E24-nyheter her

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Røkke tar ut milliarder til seg selv

  2. Lever godt med å skatte 70 mill. i året

  3. Milliardene regner på familien Røkke

  4. Annonsørinnhold

  5. Tar ut 200 mill. til jul

  6. Har hentet ut 119 mill. fra Røkke-jobb