STATSBUDSJETTET 2011: Johnsen: - Budsjettet blir stramt

- Det er et stramt budsjett. Vi har mye penger i Norge, men må bruke dem fornuftig, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

HOLDER STRAMT OM PENGESEKKEN: Finansminister Sigbjørn Johnsen.
Publisert:

På dørtrappen hjemme på Gimle i Oslo gir finansminister Sigbjørn Johnsen dagens første indikasjoner om hvordan statsbudsjettet i 2011 blir.

- Det er et stramt budsjett. Vi har mye penger i Norge, men må bruke dem fornuftig, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til journalister tirsdag morgen, ifølge Reuters.

Enda er det noen timer til Statsbudsjettet legges frem klokken 10.00. Finansminister Johnsen kunne likevel bekrefte overfor TV2 Nyhetskanalen at budsjettet blir stramt.

- Et stramt budsjett betyr å bruke mindre enn det du får gjennom veksten i økonomien, sier han.

Johnsen understreker at et for sjenerøst budsjettet vil presse opp renten som igjen kan styrke kronen. Det vil skape problemer for den konkurranseutsatte industrien, forklarer finansministeren.

Les også: Utgiftene kan passere 1000 mrd.

- Det går bra med Norge

Analytikere venter seg et mindre ekspansivt budsjett sammenlignet med 2010-budsjettet. Det er likevel ikke forventet at regjeringen vil holde seg til handlingsregelen på fire prosent. Ekspertene anslår at budsjettet vil legge opp til fem prosent bruk av Oljefondet.

- Vi skal komme nærmere handlingsregelen, lover Johnsen.

Noe av grunnen er at Oljefondet blir større, slik at et gitt beløp utgjør en mindre andel av fondet. En annen grunn til at Johnsen kan nærme seg handlingsregelen, er at veksten i Norge er bedre enn regjeringen så for seg i vinter og vår.

- Det går bra med Norge, og de anslagene vi har nå viser at det går bedre enn det vi regnet med for bare noen måneder siden, sier Johnsen i intervjuet med TV 2.

- Arbeid er den røde tråden

Finansministeren legger vekt på at de fleste i Norge har det veldig bra, og mener vi alle vil være budsjettvinnere. Når det gjelder den røde tråden i budsjettet, er Johnsen klar.

- Arbeid er den røde tråden, sier han.

Inn i budsjettdagen kan Johnsen ta med seg en god meningsmåling gjort av Dagbladet.

44 prosent av de spurte i målingen mener at Johnsen gjør en god jobb som finansminister Dagbladet. 6 prosent mener han gjør en dårlig jobb, mens 37 prosent beskriver innsatsen som middelmådig.

Følg Statsbudsjettet på E24.

Publisert: