Eurosonen i resesjon

For første gang i historien krymper økonomien to kvartaler på rad i landene som benytter euro.

EUROPEISKE AKSJER ER ATTRAKTIVE: Både Odin og Nordea synes europeiske aksjer er attraktive.
Publisert:

Eurosonen er nå inne i sin første resesjon noensinne, etter at økonomien krympet for andre kvartal på rad fra juli til september.

Det viser et estimat fra EUs statistiske sentralbyrå, Eurostat, fredag.

Ifølge tallene faller de femten landene som benytter euroen (EA15) og resten av EU (EU27) med 0,2 prosent i tredje kvartal fra kvartalet før, etter at landene falt med samme fart også i kvartalet før.

Dermed er både eurosonen og EU inne i det som omtales som en "teknisk resesjon", som etter definisjonen er to kvartal på rad med negativ vekst.

Les også: Italias økonomi krymper

- Dette var ikke veldig overraskende, ettersom vi har sett svake tall både fra Tyskland og Italia, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, til E24.

Han mener tallene viser det mange har ventet, og at eurolandene nå er hardt rammet av finanskrisen.

- Dette tilsier helt klart at den europeiske sentralbanken (ESB) kommer til å sette ned renten videre, tror Bruce.

Han tror ikke ESB vil gå like offensivt ut som den engelske sentralbanken Bank of England, som satte ned styringsrenten med 1,5 prosentpoeng forrige torsdag. Da valgte ESB å nøye seg med et kutt på 0,5 prosentpoeng.

Likevel tror Bruce at styringsrenten i eurolandene godt kan komme med i 2,5 prosent.

- Dystert i Europa

Imidlertid tror han det ser dystert ut for Europas økonomi fremover, ettersom kutt i styringsrenten nå bare har begrenset effekt fordi finanskrisen har gjort at bankene strammer inn på långivningen.

Frykten i pengemarkedet gjør også at renten bankene betaler for å låne til hverandre er betraktelig høyere enn det de betaler for å låne av sentralbankene, og dette rentehoppet leveres videre til lånekundene.

- Det er stor pessmisme i mange land, og det rammer eksportsektoren. Liten tro på fremtiden dominerer i både bedrifter og forbrukere, og dette slår rett ut i etterspørselen, forklarer økonomen.

Les også: Frankrike unngikk resesjon

På sikt vil også disse forholdene stabiliere seg, i takt med at tilstanden i finansvesenet normaliserer seg, tror Bruce.

Da vil kombinasjonen av lavere renter og ekspansiv finanspolitikk virke i løpet av 2009, og deretter gjøre at ting snur i 2010, anslår Nordeas sjefanalytiker.

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert: