Venter nedgang i investeringsnivået i industrien

Investeringene i norsk industri ventes å falle kraftig, men mindre enn anslått ved inngangen av året.

Publisert:

Både i år og i 2010 vil norske industribedrifter kutte kraftig i investeringene.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) investeringstelling for industrien tirsdag.

I 2009 beregnes industriinvesteringene til 24,5 milliarder kroner, målt i løpende verdi. Dette anslaget ligger 21 prosent under tilsvarende tall for ifjor, men samtidig rundt 2 milliarder høyere enn anslaget fra første kvartal.

- Fortsatt høyt nivå

Men sett i et historisk perspektiv er det fortsatt på et relativt høyt nivå, understreker sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

- Investeringene faller kraftig, men ikke lenger tilbake enn til nivået fra 2007, sier Juel til E24.

Ferdigstillelse av enkelte store prosjekter innenfor oljeraffinering og kjemisk industri forklarer noe av nedgangen, ifølge SSB. I tillegg faller det generelle investeringsnivået kraftig.

- Industrien har blitt utsatt for et kraftig sjokk, og det er dyrt å sitte med ledig kapasitet. Det er absolutt en del som sliter, og dette reflekteres i investeringsnivået, sier Juel.

Les også: Låneveksten faller

- Kan satse

Anslaget for industriens investeringer i 2010 ligger 14 prosent under tilsvarende tall for i år. Også her er det prosjekter innen oljeraffinering og kjemisk industri som ferdigstiller prosjekter, som trekker ned.

Fortsatt faller det generelle nivået, men ikke like mye som i 2009.

Juel tror grunnen til at fallet ikke er kraftigere, er at norske bedrifter har betydelig bedre soliditet enn bedrifter i de fleste andre land, etter tider med god inntjening.

- Derfor kan de benytte anledningen nå til å få ting gjort, og planlegge for fremtiden. Mye kan bli bygd billigere, og dermed bli lagt til rette slik at man treffer markedet når ting snur, forklarer sjeføkonomen.

Kraftig produksjonsfall

Med investeringstellingen bekreftes inntrykket fra SSBs ferske prognose som kom torsdag. Her anslår byrået en kraftig nedgang i industriproduksjonen, med et fall i fastslandsbedriftenes produksjon på 5,1 prosent i år.

I 2010 følger et solid fall på 4,3 prosent.

Og nedturen er godt i gang allerede: Bare i løpet av årets tre første måneder stupte industriproduksjonen med 3,2 prosent. Nedgangen i tredje og fjerde kvartal i fjor, samt første kvartal i år er på drøye 7 prosent til sammen.

Flere nyheter på E24.

Publisert: