Tror toppen nærmer seg for oljemotoren i norsk økonomi

Høy fart i oljenæringen har vært en viktig ingrediens i årets oppgang i norsk økonomi. Neste år vil imidlertid veksten bremse, tror økonomer.

GIGANTFELT: Johan Sverdrup startet produksjonen i høst.

NERIJUS ADOMAITIS / Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Veksten i oljeinvesteringene særlig det siste året har vært betydelig. Det ser vi i tallene – i sysselsettingstallene i oljenæringen, i BNP-tallene, i arbeidsledighetstallene. Vi ser det overalt. Det tror vi er i ferd med å snu, sier sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Torsdag kommer SSBs nye investeringstelling, som gir et bilde av oljeselskapenes investeringsplaner.

Etter at oljeinvesteringene falt mye etter 2014 var det en liten vekst i fjor, og i år stiger investeringene kraftig.

Men færre nye, store prosjekter kan bidra til at oljeinvesteringene igjen snur nedover, og allerede neste år vil veksten bli lavere, tror analytikere.

Les på E24+

Oljemann oppdager milliardmulighet i døende felt

Øystein Børsum i Swedbank

Cicilie S. Andersen / E24

– Vi er rundt toppen

Norges Banks prognose er at investeringsveksten vil gå ned til 2,5 prosent i 2020 fra 14,5 prosent i år, før investeringene begynner å falle i 2021.

Oljedirektoratet har på sin side anslått at investeringene vil falle allerede fra 2020, på grunn av færre store utbyggingsprosjekter og nye funn enn tidligere.

– Det er usikkerhet rundt akkurat vendepunktet. Jeg tror du vil se en utflating i første omgang, kanskje en liten pluss for neste år, men at utviklingen på mellomlang sikt er at investeringene kommer til å falle fra der vi er nå, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Det er lite relatert til hva som skjer med oljeprisen, men rett og slett at det ikke er flere prosjekter som er like store som det som har vært fullført i år, sier han.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Cicilie S. Andersen, E24
Les også

BNP Paribas om fornybar strøm og elbil: Gir langt mer energi for pengene enn olje

Hov tror investeringene på norsk sokkel vil gå fra å være vekstmotor til brems i norsk økonomi.

– Det er tydelig at vi er rundt toppen på investeringsnivået nå, og fremover kommer det til å falle en god del tilbake.

– Det er premisset for at vi sier at norsk økonomi har vært i særstilling i år, men at det er veksttoppen, og at vi kommer til å se svakere vekstrater de neste årene, sier Handelsbanken-økonomen.

Han får følge av Børsum.

– I 2019 har nesten alle land i verden opplevd en nedbremsing, bortsett fra Norge. I 2020 blir vi mindre annerledesland enn vi var i 2019. Vi tegner ikke et svart bilde, men det blir mer tydelig hva som er tendensen der ute, sier han.

Les også

IEA om norsk olje og gass: Venter oljefall etter 2025

Nordea venter 191 milliarder

Nordea anslår at tellingen vil vise investeringer på 184 milliarder kroner for 2019, en kraftig oppgang på 16 prosent (justert for prisendringer) fra 2018.

Tellingen av neste års planer vil vise investeringer på 191 milliarder, venter Nordea.

Swedbank tror tellingen vil vise 182 milliarder kroner for 2019 og 179 milliarder for 2020. Etter hvert som nye utbyggingssøknader sendes inn, vil sistnevnte tall stige og kanskje ende litt høyere enn årets investeringsnivå, tror banken.

Hov påpeker at det er større usikkerhet neste år, blant annet fordi det er en del kommende prosjekter som ikke har vært inkludert i tellingen så langt.

Medregnet disse prosjektene, deriblant Balder X, tror også Hov investeringene vil stige moderat i 2020, men mindre enn i år.

– Det viktige er at vi går fra en situasjon hvor oljeinvesteringene har steget veldig mye, på grunn av ferdigstillelse av store enkeltprosjekter, og så forsvinner bidraget til ekstra vekst neste år, sier Hov.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeinvesteringer
 2. Swedbank
 3. nordea
 4. Handelsbanken
 5. Norsk sokkel
 6. SSB

Flere artikler

 1. Oljebransjen venter investeringer på 183 milliarder i 2020

 2. Nordea spår investeringsfall: – Vil dempe norsk økonomi

 3. Sjeføkonom tror oljeinvesteringene er ved et vendepunkt

 4. Annonsørinnhold

 5. SSB oppjusterer anslaget for oljeinvesteringer i 2020

 6. DNB Markets venter taktskifte: – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»