MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen

I sine alternative budsjett foreslår både Miljøpartiet De Grønne og Rødt å øke bensinavgiften. Samtidig vil begge partiene innføre klimabelønning.

Når MDG neste torsdag legger fram sitt alternative budsjett, foreslår de å øke bensinavgiften med fem kroner – samtidig som de vil innføre klimabelønning. Her er partiets stortingsrepresentant Une Bastholm sammen med MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad under valgvaken i Oslo.
Norsk politikk
 • NTB
Publisert:

Belønningen er noe MDG luftet allerede i 2016, og det skal gjøre miljøskatter lettere for folk flest å svelge, samtidig som det motiverer til mindre forbruk av bensin og diesel.

I MDGs budsjettforslag som legges fram neste torsdag, foreslår partiet å øke bensinavgiften med hele fem kroner per liter.

– Det viktigste er å få en solid miljøeffekt som får folk til å endre atferd. Vår modell er enkel, ubyråkratisk og omfordelende, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG til Klassekampen.

Les på E24+

Bloomberg: Gjør din gamle dieselbil elektrisk for under 50.000 kroner

Partiet ønsker også å bruke inntektene fra flypassasjeravgiften til klimabelønningspotten, noe som ifølge avisen gir en pott på 8,3 milliarder kroner og kontantutbetalinger på i overkant av 1.500 kroner fordelt på alle – uansett inntekt.

MDG har også vedtatt at de som bor i distriktene, og som er avhengige av å kjøre bil, vil få mer.

Rødt, som legger fram sitt alternative budsjett fredag, foreslår å skru opp CO2-avgiften 50 prosent, noe som tilsvarer en økt bensinavgift på 80 øre per liter. Samtidig vil folk få tilbakebetalt de økte klimaavgiftene i form av kontantutbetalinger, avhengig av inntektsnivå, forteller Rødts leder Bjørnar Moxnes til Klassekampen.

Tidligere denne uken foreslo Ap en lignende klima- og avgiftspolitikk. Klimabelønning er ikke en del av SVs alternative budsjett som legges fram mandag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norsk politikk
 2. MDG
 3. Skatter og avgifter
 4. Bensin
 5. Diesel

Flere artikler

 1. MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»

 2. Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene

 3. Vedum vil nekte staten å bruke PR-rådgivere

 4. Rødt fjerner sluttdato for oljeproduksjon fra partiprogrammet

 5. Høyre sabler ned Aps «klimabudsjett»