Statsbudsjettet 2020

Endringer for oppstartsselskaper: – Provoserende

Regjeringen har gjort endringer i opsjonsbeskatningen for gründere. Men IKT-Norge-sjefen mener politikerne viser at de ikke forstår hva et vekstselskap er.

Poppe, Cornelius / NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert:

Endringene i opsjonsordningen for oppstartsselskaper, som kom i fjor, har ikke hatt ønsket effekt. Årsaken er, ifølge IKT-Norge, at det var for mange begrensninger.

– En av de aller største hindrene var at de bestemte at reglene kun gjelder selskaper med ti ansatte eller mindre. Det er ikke et selskap som er i vekst, sier direktør Heidi Arnesen Austlid til E24.

Les også

Norsk gründer frykter hard brexit: – Aktuelt å legge ned London-virksomheten

Antall ansatte

I statsbudsjettet for 2020 kommer det frem at de nå hever denne grensen til å gjelde selskaper som har 12 ansatte eller mindre.

– Det er ekstremt provoserende. Det viser at politikerne ikke har forståelse av hva et vekstselskap er. Den rimelige grensen ville vært 50 ansatte, sier Austlid.

Regjeringen varsler også en annen endring i opsjonsbeskatningen, de hever taket for opsjonsfordeler for ansatte fra 500.000 kroner, til 1 million kroner.

– Det er bra. Men det må gjøres noe med taket på antall ansatte, sier Austlid.

Minister-signal

Regelen skal gi gründere mulighet til å kunne tilby ansatte opsjoner i selskapet de jobber i, i tillegg til lønn. Verdien på opsjonene vil øke i takt med at selskapet blir mer verdt.

I juni sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen at han synes det er viktig at det gjøres mer for at gründere kan være medeier i bedriften de jobber i, ifølge Teknisk Ukeblad.

– Som gründerbedrift kan du ikke konkurrere på lønn. Du må kunne tilby eierskap – i tillegg til lav eller moderat lønn. Vi må rett og slett gjøre det mer lønnsomt å bli medeier. Det betyr å forbedre opsjonsbeskatningen, sa næringsministeren, ifølge fagbladet.

Les også

Toppledernes råd til Røe Isaksen: Slik skal Norge beholde ledertrøyen

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet 2020
 2. IKT Norge
 3. Gründere
 4. skatt
 5. Statsbudsjettet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Siv sparer mindre enn ventet i Oljefondet

 2. Regjeringen venter trangere tider i 2021

 3. Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

 4. Annonsørinnhold

 5. Historisk milepæl: Den norske oljeformuen passerer 10.000 milliarder neste år

 6. Statsbudsjettet på 1-2-3