Boligprisene i Norge sank med 0,2 prosent i juni

Sommermånedene er tradisjonelt svake på boligmarkedet i Norge. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent.

  • David Bach
Publisert:

Det viser Eiendom Norges ferskeste tall, som ble lagt frem av administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Oslo onsdag.

Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn for et år siden.

– Den moderate prisutviklingen i det norske boligmarkedet fortsetter i juni måned. Trenden med moderat prisvekst har vart sammenhengende i over et år, og det er grunn til å tro at denne utviklingen vil fortsette utover i året, sier Dreyer.

Aktiviteten er fortsatt rekordstor, ifølge Eiendom Norges tall.

I juni ble det solgt 9.903 boliger i landet, 0,6 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor. Samtidig er det så langt i år solgt 3,8 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

– Det er noe lavere aktivitet i juni i år sammenlignet med juni fjor. Samtidig har det vært mange måneder med meget stor aktivitet, noe som i sum har gitt et rekordhøyt antall salg i første halvår 2019, sier Dreyer.

Stabilt og kjedelig

Overfor E24 velger Dreyer adjektivet «stabilt» om junitallene.

– Litt kjedelig?

– Ja, det andre jeg tenkte på er kjedelig. Men det er stabilt, velfungerende og balansert. Vi har hatt den lengste sammenhengende moderate prisutviklingen i boligmarkedet på mange tiår. Det er godt nytt for norsk økonomi, godt nytt for når det gjelder gjeldsveksten i husholdningene, for førstegangskjøperne og de som er i markedet, det er forutsigbarhet. Så jeg tror vi alle skal være glade for det markedet, selv om det er kjedelig å kommentere på, sier Dreyer.

Les også

Storfornøyd med ny boligkjøpslov: – Kjøper som har sittet igjen med svarteper

Oslo fortsatt sterkest

Den sesongkorrigerte prisutviklingen i juni var sterkest i Oslo og Ålesund, ifølge rapporten. Begge byer har opplevd en vekst på 1,3 prosent. Svakest var det igjen i Bergen, som hadde flat sesongkorrigert utvikling.

For 12-månedersveksten er det Fredrikstad og Sarpsborg som er sterkest, med en oppgang på 5,2 prosent. Bergen var også her svakest, med en 12-månedersvekst på 0,3 prosent.

– Trenden det siste året med mindre regionale forskjeller fortsetter også i juni måned. Det er for tiden en moderat positiv 12 måneders vekst i alle deler av landet, avslutter Dreyer.

Slik var den nominelle boligprisutviklingen i mai i de store byene:

Oslo: 0,0 prosent

Bergen: -1,2 prosent

Trondheim: +0,5 prosent

Stavanger: -0,8 prosent

– God stemning

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier tallene fra Eiendom Norge var omtrent som ventet.

– Boligmarkedet er stadig preget av god stemning, god kjøpekraft og god omsetning. Prisbildet er stort sett som forventet i et godt balansert marked, sier Geving.

Han noterer seg at omsetningsvolumet er noe lavere enn for samme måned i fjor.

– Men det kan ses i sammenheng med to røde langhelger i juni 2019. Tilbudssiden ved inngangen til juli er høy, og aktivitetsnivået blir trolig noe høyere enn normalt i sommer. Mange boliger til salgs betyr normalt mindre prispress, dog er det noe usikkerhet knyttet til Oslo som har en relativt sterkere prisutvikling enn landet for øvrig, sier han.

Leder John Sætre for personmarkedet i Nordea Norge sier det historisk sett er høy aktivitet i boligmarkedet på denne tiden av året.

– I år er det ingen unntak, og vi har opplevd tidenes juni, med stor pågang etter boliglån. Vi gir kunder 6 måneders finansieringsbevis, og vi opplever at kundene stort sett får kjøpt i løpet av denne tiden, og innenfor de økonomiske rammene de er tildelt, sier Sætre.

– Det virker ikke som at Gjeldsregisteret har satt noen demper på boligmarkedet frem til lanseringen 1. juli, men vi er spente på å se hvordan dette vil påvirke kundene fremover, legger han til.

Les på E24+

Derfor blir du forvirret av boligtallene

Ventet moderat

Det var på forhånd ventet flat til moderat prisutvikling. DNB skrev i sin morgenrapport at de ventet uendrede priser fra mai til juni etter den sterke veksten i mai. Nordea skrev på sin side at de tror den moderate utviklingen i boligprisene vil fortsette det neste året.

Forrige måned kunne Dreyer melde at norske boliger i snitt ble 0,7 prosent dyrere fra april til mai, samtidig som utbudet var skyhøyt.

I Norge pleier boligprisene å stige fra nyttår og frem mot sommeren.

Boligmarkedet har vært så langt i år vært kjennetegnet av et svært høyt aktivitetsnivå både på kjøper- og selgersiden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Eiendom Norges meglerfasit er klar: Boligprisene i Norge opp 0,8 prosent i april

  2. Boligprisene falt i november

  3. Overraskende boligprisfall i juli

  4. Boligprisene snur: Falt i juni

  5. Boligprisene steg 0,7 prosent i mai