Frykter innstramming hvis Oljefondets verdi faller

Hvis Oljefondets verdi faller, kan regjeringen bli nødt til å stramme inn oljepengebruken, advarer økonomer.

BRUKER MER: Oljefondets verdi har steget hvert år siden 2002, noe som har gitt Siv Jensen og andre finansministre mer å rutte med. Hvis medvinden snur til motvind, kan det bli nødvendig å stramme inn oljepengebruken, advarer økonomer. Her legger Jensen frem neste års statsbudsjett, med nok en ny rekord i oljepengebruk.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Regjeringens oljepengebruk stanger nå mot taket på tre prosent av fondets verdi, selv om verdien av fondet er oppblåst av en uvanlig svak krone.

Etter at Oljefondet har vokst kraftig i mange år, advarer flere økonomer om at verdien også kan gå ned.

Les mer: Eksperter advarer: – Oljefondet kan falle skikkelig

Et fall i fondets verdi vil gi mindre rom for finansminister Siv Jensen til å kunne øke bruken av oljepenger.

– Hva om fondet faller med 25 prosent, noe som ikke er helt urimelig? Hvis du da følger en fast prosentregel, så må du måtte kutte oljepengebruken med rundt 50 milliarder, sier førsteamanuensis Espen Henriksen ved BI til E24.

– Jeg tror ikke det er realistisk at de gjør det – eller at de vil øke skattene bare fordi verdens børser har falt, sier han.

– Men spiller det noen rolle om regjeringen i en periode må bruke mer enn «handlingsregelen»?

– Handlingsregelen har ikke noen verdi hvis det bare er en regel for å øke pengebruken, sier Henriksen.

Flere økonomer advarer mot å legge oljepengebruken for tett på «rettesnoren» om å bruke tre prosent av fondets verdi i året over tid.

Fondet er nemlig blitt så stort at det kan svinge betydelig fra år til år. En korreksjon på 20 prosent i globale aksjemarkeder er ikke uvanlig.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

VEIEN FREMOVER: Hvor mye oljepengene kan bidra med til statens utgifter vil variere med avkastningen fremover, ifølge Nasjonalbudsjettet. Grafen viser finansieringsbidrag fra Oljefondet, i prosent av trend-BNP, ved ulike anslag for avkastningen i fondet etter kostnader og prisstigning.

Foto: Nasjonalbudsjettet 2018

Kan falle kraftig

– Det er ingen tvil om at handlingsrommet kan bli mindre enn regjeringen ser for seg, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Hun sier at det godt kan hende at regjeringens anslag for fondets videre vekst vil slå til, med tre prosents årlig vekst til over 10.500 milliarder i 2025.

Hvis den forventede veksten ikke slår til, så kan regjeringen måtte begrense oljepengebruken mer enn ventet i de kommende årene.

– Jo mer det går i den retningen du nå skisserer, med faktorer som drar Oljefondets verdi i feil retning, jo tøffere blir disse dilemmaene. Da kan det være duket for en innstrammende finanspolitikk, sier Haugland.

En korreksjon i aksjemarkedene eller en sterkere krone vil kunne redusere Oljefondets verdi til for eksempel mot 7.000 milliarder kroner uten at det er utløst noen krise i norsk økonomi.

I så fall ville dagens nivå på oljepengebruken ligge godt over taket på tre prosent, uten at det er noen klare grunner for regjeringen til å tråkke ekstra på gassen.

Les også

Nærmer seg taket: Så lite kan Siv øke oljepengebruken

– Hatt så grusom flaks

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets har derfor etterlyst en sikkerhetsmargin i oljepengebruken, som at man legger opp pengebruken etter en verdi av fondet som er mer konservativ, for eksempel 6.000 milliarder kroner.

– Vi har hatt så grusom flaks på så mange måter samtidig at vi ikke kan vente at det gjentar seg, sier han.

Les også: Kroneløft vil ramme Oljefondet

Fondet har firedoblet seg på ti år til over 8.000 milliarder kroner, delvis på grunn av eventyrlig vekst i aksjemarkedene og en svakere krone.

FORVALTER FONDET: NBIM-direktør Yngve Slyngstad

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

Kan redusere oljepengebruken

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Finansdepartementet understreker at tidligere regjeringer har brukt både mer og mindre enn det rettesnoren tillater.

– Også i årene fremover vil en fleksibel praktisering av handlingsregelen være nødvendig for å unngå at svingninger i verdien av fondet blir en kilde til ustabilitet i økonomien, sier Brein-Karlsen i en kommentar til E24.

Hun innrømmer at et verdifall i Oljefondet vil kunne føre til behov for innstramminger:

– Et markert, varig fall i fondskapitalen tilsier isolert sett at bruken av oljeinntekter reduseres over tid. I det enkelte år skal finanspolitikken likevel tilpasses konjunktursituasjonen i norsk økonomi.

Les også

Eksperter advarer om denne statsbudsjett-grafen

Ber Siv teste grensene

Regjeringen mener neste års oljepengebruk er nøytral, selv om den utgjør 7,7 prosent av størrelsen på den norske økonomien. For ti år siden ga oljepengebruken en impuls på 3 prosent av økonomien.

– Det å si at det er nøytralt, det kan jeg ikke skjønne. Det går ikke opp for meg, sier økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo til E24.

Han mener at regjeringen må tørre å slippe gasspedalen i gode tider, og sier at neste år kunne ha vært et naturlig tidspunkt.

– Så kunne man ha testet grensene litt mer, ved å si at «nå er vi i en høykonjunktur, da kutter vi fem milliarder», sier Mehlum.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Solberg-regjeringen
 3. Siv Jensen
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Høyre (H)
 6. Kristelig Folkeparti (KrF)
 7. Venstre (V)

Flere artikler

 1. – Sannsynlig at det skjer på et uheldig tidspunkt

 2. Regjeringen om oljepengebruken: – Vi er inne i en ny fase

 3. Økt usikkerhet om oljepengebruk: Foreslår finanspolitisk råd

 4. Advarer om denne statsbudsjett-grafen

 5. Jensen forsvarer oljepengebruk