Rentehopp for amerikansk nøkkelrente

Amerikanske statsobligasjonsrente stiger til sitte høyeste nivå på fire år. Verdien på Oljefondets største investering faller.

BEVEGELSE: Når og hvis inflasjonen tar seg opp er det ventet at den amerikanske sentralbanken vil øke rentene.

Foto: Karen Bleier AFP
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Kursene på amerikanske statsobligasjoner faller videre mandag med den konsekvens at avkastningen, eller renten om du vil, stiger.

Tidligere mandag nådde renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner 2,902 prosent på det meste, hvilket er det høyeste nivået på fire år.

Renten har siden falt noe tilbake under 2,9 prosent.

Ifølge CNBC er det forventninger om at inflasjonen i USA er i ferd med å ta seg opp som driver obligasjonsrentene oppover.

Konsumpristall

Investorene avventer nå onsdagens offentliggjørelse av konsumprisindeksen for januar.

Ifølge Bloomberg venter økonomene at indeksen vil stige med 0,3 prosent fra desember til januar, mens veksten kun er 0,2 prosent når mat- og energipriser holdes utenom.

Men blant aktørene i markedet er det nå en frykt for at indeksen vil vise en høyere inflasjon enn det økonomene ser for seg, ifølge CNBC.

Les også

Fra kronehopp til kronedropp

Frykten for økende inflasjon kom for alvor da arbeidsmarkedsstatistikken ble offentliggjort 2. februar. I tillegg til solid sysselsettingsvekst viste den også høy lønnsvekst.

Høy lønnsvekst bidrar til høyere inflasjon som bidrar til at sentralbanken øker renten. Det gjør i seg selv aksjer mindre attraktive som investering og er en mye brukt forklaring på uroen som har vært i verdens aksjemarkeder siden 2. februar.

Oljefondets største

Amerikanske statsobligasjon er Oljefondets største obligasjonsinvestering. Ved utgangen av tredje kvartal eide fondet amerikanske statsobligasjoner for 570 milliarder kroner.

Når obligasjonsrenten stiger går verdien av Oljefondets amerikanske statsobligasjoner ned. Fondet får liten glede av renteøkningen fordi det ikke investerer vesentlig i nye obligasjoner fordi staten ikke lenger skyter penger inn i fondet, men tar penger ut.

Les også

Høyeste lønnsvekst i USA siden juni 2009

Les også

Disse tallene kan avgjøre om børsraset fortsetter

Les også

– Viktig for kapitalismen

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nytt dypt børsfall i Asia

  2. USAs 10-årige rente faller: Laveste på tre år

  3. Kraftig børsfall i Asia - Tokyo falt med 4,73 prosent

  4. Annonsørinnhold

  5. Verste dag på Wall Street siden finanskrisen i 2008

  6. Minusrente-rekord for Oljefondet