USAs sentralbanksjef om renteheving:
– Om vi venter for lenge, kan vi utilsiktet skape resesjon

Men USAs sentralbanksjef Janet Yellen vil ikke røpe når rentehevingen kommer.

GIR SIGNAL: Fed-sjef Janet Yellen er nå klar i retorikken på at USA snart må få høyere rente.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Onsdag kveld talte sjef for den amerikanske sentralbanken (Fed) Janet Yellen i «The Economic Club» i Washington. Hun ville ikke røpe om markedet bør vente seg en renteheving allerede om få uker, men sentralbanksjefen var klar på at Fed ikke kan vente for lenge med «lift-off».

- Om renterådet utsetter starten på en normalisering av pengepolitikken for lenge vil vi trolig ende opp med å måtte stramme politikken relativt raskt for å sikre at økonomien ikke stiger for høyt. Dette tempoet kan øke risikoen for finansiell ustabilitet og dytte økonomien inn i en resesjon, sier Yellen ifølge Bloomberg.

Sentralbanksjefen la også til at å holde rentene for lave lenge kunne føre til at mange tar overdreven risiko, som også kan føre til mer ustabilitet. Et eksempel på dette er at flere tar opp høyere boliglån enn de kan betjene ved en renteøkning.

Les også

Draghi kan få euroen til å stige syv prosent på sekundet: – De har lovet for mye

Ikke tydelig

Markedet har lenge spekulert på når Fed endelig vil heve renten, og mange var sikre på at det kom til å skje i september. Da sa imidlertid Yellen at hun ikke vill vurdere renteheving før arbeidsmarkedet viste langvarig bedring.

Onsdag viste ferske sysselsettingstall fra ADP i USA at det ble skapt 217.000 nye jobber i privat sektor i november. På forhånd var det ventet 190.000.

ADP-rapporten sier noe om sysselsettingen i det private næringslivet, men blir benyttet som en indikasjon på den totale sysselsettingen i USA fordi den slippes før den offisielle statistikken i forbindelse med arbeidsmarkedsrapporten.

– Totalt sett har økonomisk og finansiell informasjon, som vi har mottatt siden oktober vært i tråd med forventningene våre om at vi ville se videre forbedringer i arbeidsmarkedet, sier Yellen ifølge Bloomberg.

– Og som jeg har bemerket, hjelper fortsatt bedring i arbeidsmarkedet å styrke vår tro på at inflasjonen vil bevege seg tilbake til vårt 2-prosent mål.

Les også

Duket for thrilleravslutning på 2015: – Nå kommer «alt»

Tåler en økning

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets er ikke overrasket over at Yellen ikke bekrefter forventningene om desember-heving i dagens tale.

– Jeg vil ikke si det Yellen sier i dag er spikeren i kisten på at det kommer en renteheving om to uker, men sammen med den andre retorikken de har ført siden forrige rentemøte er det mye som tyder på at det vil komme en heving i desember, sier han.

Les også

Tror Yellen og Draghi skiller lag

Seniorøkonomen legger til at Fed lenge har vært klare på at avgjørelsen vil være avhengig av det tallmaterialet som foreligger.

– Men tallene som betyr noe har vært gode. Vi tror den amerikanske økonomien vil tåle en renteheving desember. Som Yellen sier kan det være skadelig å holde rentene lave for lenge fordi det skaper finansiell ustabilitet, sier Magnussen til E24.

– Det blir en tøff balanse uansett, fordi dollaren kan styrke seg kraftig når rentene økes og dempe veksten i USA.

Også bedre lønnsvekst

Dollaren styrket seg mot euroen mens Yellen holdt sin tale i Washington, og kom med flere hint om at en renteheving ikke er særlig langt unna.

– Vi har sett en velkommen økning i timelønnen, og selv om det er for tidlig å si noe sikkert om denne veksten vil øke, er tallene et tegn på at arbeidsmarkedet går rett vei, sier Yellen.

Fed har lenge sagt at de ikke vil heve rentene før de ser en økning i inflasjonen. Vanligvis er imidlertid prisveksten treg med å reagere på andre forhold i samfunnet, og kan dermed la vente på seg. Derfor er husholdningens kjøpekraft ofte en god pekepinn for om en vil få en prisøkning eller ikke.

Les også

271.000 nye jobber i USA

– Det kan virke som inflasjonen i USA ligger på rundt 1,5 til 1,75 prosent etter justering for den lave oljeprisen og avgifter. Vi vil følge nøye med på dette fremover, sier Yellen ifølge Bloomberg.

Les også

Nye jobbtall fra ADP: Amerikanske bedrifter overgår forventningene

Les også

– De har lovet for mye

Les også

– Novembermørket har lagt en demper på optimismen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Yellen: Argumentene for en renteøkning er styrket

  2. Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember

  3. Økonomene tror Fed holder seg i ro en stund til

  4. Håper på fornuftig Trump–politikk

  5. USAs sentralbank rører ikke renten