- Gir til det som opptar meg

Milliardæren Stein Erik Hagen sier han vurderer å danne en eierstiftelse av familiens selskaper og formue der deler av overskuddet skal gå til å støtte norsk forskning.

Publisert:

Tanken er inspirert av den svenske familien Wallenbergs stiftelser, som i fjor delte ut 702 millioner svenske kroner til forskning.
- Barna og jeg har vurdert dette, men tanken må modnes. En slik stiftelse kan sørge for at eierskapet ikke blir spredt og at verdiene utvikles videre, istedenfor å forsvinne i forbruk nedover i generasjonene, sier Hagen.
Rimi-gründeren er en av Norges rikeste personer med sin formue på cirka 24 milliarder kroner, ifølge finansbladet Kapital. Dermed gir han norske forskere håp om betydelige støttebeløp også i fremtiden.
Gir millioner.

Gjennom sitt familieselskap Canica og privat har Hagen allerede donert 50 millioner kroner til hjertemedisinsk forskning ved Ullevål universitetssykehus, og flere millioner årlig til forskning på privat eierskap på BI.
Gaven på 100 millioner kroner til forskning om en leversykdom som 4.000-5.000 nordmenn er rammet av, har reist spørsmålet om rike enkeltpersoner skal få innflytelse på hvor forskningsressursene brukes.
Liker debatten.

Hagen sier han er glad for debatten.
- Mange av spørsmålene som er blitt stilt er gode innspill. Man bør være oppmerksomme på at ikke de private forskningsgavene går til marginaliserte og perifere forskningsområder. Samtidig mener jeg at min gave til forskning på denne leversykdommen ikke er problematisk. Donasjonen har vært vurdert av Forskningsrådet, som godkjente den til gaveforsterkning. Det gir legitimitet, sier han.
Det var Hagens barn som tok initiativet til at familien sammen skulle gjøre noe for forskning på lever og gallesykdommen primær skleroserende cholangitt (PSC). Sammen med mottagerne på Rikshospitalet ble de enige om hvordan pengene skulle brukes over ti år.
Vil gi til helse.

- Det er en sykdom som rammer stadig flere, da spesielt unge mennesker, uten at man vet årsaken til det. I Norge er vi langt fremme på forskning på PSC, og vi ville bidra til å finne nøkkelen til å forstå denne dødelige sykdommen, sier han.
Hagen foretrekker å støtte forskning og prosjekter som kan bedre folks helse og allmenntilstand.
Egne motiver.

- Jeg gir til det som engasjerer og opptar meg. Det blir helt feil om man ikke kan gi til et forskningsområde fordi du har familie, venner eller ansatte som er rammet av den aktuelle sykdommen, eller har personlige interesser på feltet. Samtidig kan man aldri komme unna at forskningen må være uavhengig, sier han.
Hagen har tidligere ikke ønsket å gå inn på de personlige motivene til pengedonasjonene til indremedisinsk forskning.
Flere nyheter på E24.

Publisert: