Skjebnedag for Italia: – Investorene har tatt gleden på forskudd

Gårsdagens fall i den italienske statsrenten kan ha vært et resultat av investorer på jakt etter trygge havner. I dag skal Italias president bevise om de fikk rett.

KRISE: Italias visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini (i midten) utløste regjeringskrise i Italia for noen uker siden, da han overraskende uttalte at koalisjonen med Femstjernersbevegelsen ikke lenger fungerte.

Foto: Angelo Carconi EPA
  • David Bach
  • NTB
Publisert:

Italia befinner seg midt i det italienske medier omtaler som «den mest vanvittige krisen noensinne», etter at regjeringen kollapset tidligere denne måneden, skriver NTB.

I forrige uke brøt samarbeidet mellom populistpartiet Femstjernersbevegelsen (M5S) og ytre høyrepartiet Ligaen sammen, etter 14 måneder som koalisjonsregjering i Italia.

Nå forhandler M5S med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD) om å danne en ny regjering.

Dersom de to partiene ikke blir enige innen presidentens frist går ut, blir det trolig utlyst nyvalg i november – et valg Ligaen og partileder Matteo Salvini vil være favoritter til å vinne.

Les også: (+) Bloomberg-kommentar: Faresignaler fra en av finansverdenens krinkelkroker

Tar gledene på forskudd

Samtidig falt renten på tiårige statsboligasjoner med hele 20 basispunkter i Italia i går, noe valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets omtaler som noe overraskende i sin morgenrapport onsdag.

Markedsuroen og investorenes søken etter trygge havner har dermed bidratt til å trekke ned rentene på typiske trygge statsobligasjoner, som tyske, franske og amerikanske, forklarer hun.

«Det som kanskje er litt mer overraskende er at rentene på de ikke like typiske trygge havnene; greske, italienske og portugisiske statsobligasjoner, har falt desto mer», skriver Gjerde.

Dersom M5S og DP lykkes i sine forhandlinger om å danne en ny regjering, vil det være et betydelig bedre alternativ for markedene enn dersom det blir nyvalg, påpeker hun.

«Investorene har som vi vet en tendens til å ta gledene på forskudd, og dette kan nok forklare hvorfor rentene i Italia falt såpass mye i går.»

Les også

Jakten på EUs nye «regjering» er i gang

Reagerer ikke like mye

Overfor E24 utdyper Gjerde hva som vil skje onsdag.

– Det vi så i går er nok at investorene tar litt av gleden på forskudd. 20 basispunkt er et uttrykk for at man håper på en løsning. Det som vil skje dersom det blir en løsning, som tilfellet så ofte er i markedene når det man har priset inn materialiserer seg, er at det ikke blir så store utslag.

Likevel kan man nok vente at at rentene faller litt mer dersom de får på plass en regjering med de to partiene, som er klart mer markedsvennlige enn dersom det blir nyvalg, påpeker analytikeren. I motsatt tilfelle så må man vente det motsatte, altså negative utslag.

Ingvild Borgen Gjerde, analytiker i DNB.

Foto: Steinar Rostad Breivik E24

– Når det er sagt, så er det litt interessant når man ser på utviklingen i italienske statsrenter så langt i år, at de ikke reagerer like mye på politiske nyheter som de gjorde for et år siden. I 2018 skapte det kjempeutslag, renten steg ekstremt mye på kort tid da Ligaen og M5S dannet regjering.

– Sløvet ned

Det har skjedd mye på den politiske fronten også i 2019, forklarer Gjerde.

– I Ligaen er det stadig høytstående medlemmer som snakker negativt om euroen, de har pøst på for å øke offentlige utgifter og gå i brudd med EUs budsjettregelverk, og markedet reagerer ikke like mye på de tingene, sier hun.

– Vi er i en spesiell situasjon i markedene, hvor investorene er desperate etter å finne verdipapirer som gir rente, og det gjør de i Italia, så da er de villige til å ta den risikoen. Hele markedet er litt sløvet ned. Hvis det ikke blir noen regjering i Italia i dag og det går til nyvalg, tror jeg ikke vi vil se de samme ekstreme utslagene som vi kanskje ville gjort for et år siden.

En ny koalisjon mellom de to partiene vil stenge Ligaen og den kontroversielle Salvini ute fra makten. Salvini er i dag visestatsminister og innenriksminister.

Salvini utløste selv den pågående politiske krisen i begynnelsen av august ved å varsle at Ligaen ville ut av regjeringskoalisjonen, samtidig som han tok til orde for nyvalg.

Publisert:

Flere artikler

  1. Enighet om ny regjering i Italia

  2. Toner ned rykter om regjeringskrise

  3. Salvinis håp om nyvalg bremses

  4. Mario Draghi tatt i ed som Italias nye statsminister

  5. Betalt innhold

    Rentefall skaper frykt for finansboble: – En dag sprekker det