Vil utfordre dollarens dominans med ny valuta: – Det vil ikke bli lett

Bank of England-sjef Mark Carney frykter at dollarens dominerende rolle bidrar til global ustabilitet, og foreslår et nytt system for å erstatte dollaren med en ny digital valuta.

JACKSON HOLE: Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney og USAs sentralbanksjef Jerome Powell foran Mt. Moran etter Powells tale i Jackson Hole fredag.

Foto: Amber Baesler AP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

På den årlige Jackson Hole-konferansen i Wyoming møttes sentralbanksjefer og akademikere for å snakke fag og utveksle ideer.

Men det er sjelden ideene er så omveltende som det avtroppende Bank of England-sjef Mark Carney la frem i sin lunsjtale fredag – tanker som han også luftet tidligere i år.

– En multipolar global økonomi trenger et nytt pengepolitisk og finansielt system for å nå sitt fulle potensial, sa Carney i sin tale på Jackson Hole fredag.

– Det vil ikke bli lett, la han til.

En stor omveltning

Dersom dollaren skulle bli erstattet med en annen reservevaluta vil det være en av de viktigste omveltningene siden Bretton Woods-konferansen i 1944, da dollaren formelt tok over pundets rolle som global reservevaluta, eller da Bretton Woods-systemet kollapset i 1971 fordi USA ikke lenger ønsket å veksle inn dollar mot en fast mengde gull.

Etter kollapsen av Bretton Woods-avtalen har dollarens rolle bare blitt viktigere, selv om USAs rolle i verdenshandelen har blitt mindre, ifølge Storbritannias sentralbanksjef.

Fremvoksende økonomiers andel av global økonomisk aktivitet har økt fra 45 til 60 prosent siden finanskrisen, og ventes å øke videre. Likevel skjer rundt halvparten av transaksjonene i global handel i dollar, påpeker han.

– Mens ordenen i verdensøkonomien endres, er dollarens rolle like viktig som da Bretton Woods kollapset, sier Carney.

Hittil har ingen valuta noensinne hatt en varig dominans, og tidligere eksempler på dominerende valutaer er blant annet drakmer, solidus, dinarer, dukater, floriner, gylden, livre og pund.

Ingen ny idé

Ideen om å bytte ut dollaren er ikke ny. Allerede i 2009 tok Kinas sentralbanksjef til orde for å erstatte dollaren, noe også Russland har tatt til orde for. Den siste tiden har også EU begynt å klage på dollarens dominerende rolle, og tatt til orde for økt bruk av euroen som handelsvaluta.

Så langt har ingen valuta pekt seg ut som klar arvtager etter dollaren, euroen har vært ustabil og har manglet et forent politisk rammeverk bak seg, og Kinas yuan har manglet åpenhet og troverdighet.

Kinas rolle har blitt viktigere, og landet har blant annet nylig etablert egne kontrakter for oljehandel i yuan. Men Carney mener at ansvaret for verdens handelsvaluta ikke bør ligge hos ett enkelt land.

– Når den tiden kommer burde det ikke være et bytte fra en hegemonisk makt til en annen. Et system med én pol passer ikke i en multipolar verden. Vi bør tenke gjennom enhver sjanse, inkludert de ny teknologi kan by på, til å skape et mer balansert og effektivt system, sier Carney.

Ønsker ny type valuta

Britenes sentralbanksjef foreslår heller at det kan være flere reservevalutaer i verden, og at disse kan knyttes sammen via det han kaller en syntetisk hegemonisk valuta (SHC), som er basert på en kurv med internasjonale valutaer som dollar, euro og yuan.

– En syntetisk hegemonisk valuta kunne bidra til å dempe dollarens dominerende innflytelse i global handel, sier Carney.

– Bred bruk av SHC i internasjonal handel og finans ville bety at valutaene som utgjør kurven den er basert på, gradvis vil bli sett på som troverdige reservevalutaer, noe som vil oppmuntre fremvoksende økonomier til å diversifisere sine reserver bort fra dollaren, skriver han.

Bakteppet for forslaget er at høye renter i USA og en sterk dollar har skapt utfordringer problemer i fremvoksende økonomier, blant annet ved å gjøre gjelden deres dyrere. Mange land og selskaper har tatt opp gjeld i dollar, og sliter når den styrkes.

Vil styrke IMF

Som et første steg i å forsterke dagens globale økonomiske system foreslår Carney å tredoble reservene i Det internasjonale pengefondet (IMF) de neste ti årene til 3.000 milliarder dollar, som kan brukes til å sikre stabilitet hos medlemmene.

Blant dem som var på plass i Jackson Hole og deltok i diskusjonene om utviklingen av det globale finansielle systemet var Norges sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Det er kjente problemstillinger, dollarens betydning og en mulig konkurranse med andre fremvoksende valutaer, sa Olsen til E24 i et intervju fredag.

– Hvem, om noen, skal ha den rollen som dollaren har, og fins det noen nøytrale alternativer? Vi har vært så vidt inne om det, men det har ikke vært noe hovedtema så langt, sa Olsen.

Kina har tidligere antydet at IMFs enhet for transaksjoner mellom stater, spesielle trekkrettigheter (SDR), kan være en kandidat til å erstatte dollaren. Også den legendariske økonomen John Maynard Keynes ønsket seg en separat verdensvaluta i stedet for dollar, som han døpte «Bancor».

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente

Flere artikler

 1. Øystein Olsen om Powells tale i Jackson Hole: – Uforståelig at noen lar seg provosere

 2. Største veddemål på dollarras på nær tre år: – Markedet er på tå hev

 3. Betalt innhold

  Nouriel Roubini på E24: Er den allmektige dollaren i ferd med å miste grepet?

 4. Dollaren faller videre: Svakeste på over to år mot euro

 5. Betalt innhold

  Storbank: 8 store risikoer i markedet i 2021