Kåkånomics-prisen 2020 til professor Ulltveit-Moe

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo får Kverulantkatedralens økonomipris først og fremst fordi hun utfordrer vedtatte sannheter.

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved UiO får Kåkånomics sin økonomipris for 2020. Foruten æren, består den av diplom og 25.000 kroner.

UiO
  • Tor Dagfinn Dommersnes (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

Juryen sier at årets prisvinner pekte seg spesielt ut, og at hun er irriterende god til å utfordre etablerte sannheter på langs og på tvers av alle de viktige dimensjonene: Forskning, politikk og generell konsensus!

Ulltveit-Moe får prisen fordi hun har markert seg der forskning og politikk er på kollisjonskurs.

Juryen uttaler: Som oppnevnt til et offentlig utvalg har årets vinner frontet anbefalinger som er i strid med det politikerne ønsker, og står stødig når deres representanter avviser argumentene. I mangel av gode politiske motargumenter er årets prisvinner endog karakterisert som "mørke motkrefter". Det ligger en ærefull kverulantisk styrke i dette.

Hun får også skryt for å demonstrere kverultantpotensiale i NOUene, altså Norge offentlige utredninger:

NOU-ene er juvelen i det norske maskineriet for kompromisser mellom kunnskap og politikk, og årets vinner har – gjennom sin maktposisjon – demonstrert hvordan denne juvelen kan brukes til å utfordre slike politiske kompromisser – på et rent faglig grunnlag, skriver juryen.

Juryen trekker også fram at årets vinner tidligere har også trukket fra seg et slikt utvalg, nettopp fordi den faglige integriteten ble truet.

Ulltveit-Moe har kverulert både om lakseskatt og koronadugnad.

Årets vinner er en akademiker som tør å gjøre seg upopulær. Som taler både makta og folket midt imot. Utelukkende på faglig grunnlag, sier juryen.

Det var professor Kalle Moene som fikk Kåkånomics-prisen i 2019, det første året den ble delt ut.

Juryen har vært ledet av Ingeborg Foldøy Solli, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved UiS. Foruten æren, består prisen av 25.000 kroner.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    En økonoms guide til verden i 2050

  2. Demokratenes høyborg

  3. Professor før nattens debatt: – Spørsmålet er om man mener Trump har ødelagt økonomien

  4. Betalt innhold

    – Det finnes rasisme i Norge

  5. Legestreiken trappes opp