Riksrevisjonen kritiserer staten: Skjult skattlegging gjennom gebyrer

Staten tjener over 600 millioner kroner på gebyrer på en rekke offentlige tjenester. En skjult skatt, mener Riksrevisjonen.

Riksrevisor Per-Kristian Foss mener det er uforskammet av staten å ta høyere gebyrer for offentlige tjenester enn det de koster. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NTB
Publisert:

Riksrevisjonen har kontrollert om staten følger Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av tjenester som tinglysing av eiendom, registrering i løsøreregisteret og teoriprøven for førerkort. Undersøkelsen viser at staten krever inn for høye gebyrer. I henhold til regelverket skal mottakeren av en tjeneste nemlig ikke betale mer enn det koster å produsere og levere den.

– Gebyrer på offentlige tjenester skal ikke være høyere enn kostnadene. At vi som innbyggere betaler 627 millioner kroner mer enn det faktisk koster å levere tjenestene Riksrevisjonen har sjekket, er en skjult skatt. Det kan ikke statsforvaltningen pålegge oss, konstaterer riksrevisor Per-Kristian Foss.

Les også

NAV-sjefen: Permitterte bør være realistiske

Les på E24+

Etatens nye kraft

Pågått i årevis

Å pålegge brukerne unødvendig høye gebyrer er noe som har pågått i flere år, påpeker han.

– Den økonomiske kreativiteten her har vært ganske stor. Og det er ikke et honnørord i denne sammenhengen.

I 2019 hadde 12 departementer og 36 virksomheter nærmere 5,3 milliarder kroner i inntekter fra 80 ulike gebyrordninger. I undersøkelsen er sju gebyrordninger under fire departementer – Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Samferdselsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet – gransket nærmere. Disse sto for 82 prosent av de totale gebyrinntektene i fjor.

Betydelige avvik

Revisjonen viser blant annet at flere av gebyrordningene som er overpriset, ikke har blitt nedjustert til kostnaden for tjenesten fordi det ikke har vært funnet inndekning i budsjettet for å redusere den skjulte skatten.

– For fire av de sju gebyrordningene som inngår i undersøkelsen, er det betydelige avvik mellom kostnadene for tjenestene og gebyrsatsene som er fastsatt i forskriftene, heter det i rapporten.

Les også

Fra søndag samles Skatte-Norge på ett sted

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Riksrevisjonen
 2. Arbeidsmarkedet
 3. Skattepolitikk
 4. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Riksrevisjonen starter stor coronagranskning

 2. Riksrevisjonen om Equinor-styringen: – Departementet har vært for lite opptatt av lønnsomhet

 3. Ny Equinor-høring i kontrollkomiteen

 4. Derfor vil ikke Riksrevisjonen ha ny gransking av Kielland-ulykken

 5. Betalt innhold

  Nei til ny gransking – åpner for å si unnskyld