Nytt shoppefall i januar

Det ble et nytt svakt fall i detaljhandelen i januar, etter et stort fall i desember. Klesbutikker hadde et kraftig fall, mens salg av sportsutstyr økte etter fint vintervær.

Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Det kommer frem i fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Omsetningsvolumet i detaljhandelen falt med 0,1 prosent i januar fra måneden før, viser sesongjusterte tall.

På forhånd var det ventet et fall på én prosent i detaljhandelen, ifølge DNB.

Det siste året har coronapandemien og omfattende smitteverntiltak ført til at mange nordmenn har brukt mindre penger på kjøp av tjenester og mer på forbruk av varer. I tillegg har grensehandelen blitt redusert.

Mens detaljhandelen steg med 2,9 prosent i november, falt den med hele 5,7 prosent i desember fra måneden før.

Ifølge SSB ble noe av julehandelen trolig vridd fra desember til november på grunn av Black Friday (27. november), som var strukket ut over en uke av coronahensyn.

Store bransjevise forskjeller

Enkelte bransjer opplevde nedgang i januar, og en viktig årsak er trolig nedstengningen av butikker i Oslo-regionen, ifølge SSB. Den 23. januar påla regjeringen butikker i 10 østlandskommuner å stenge resten av måneden.

«Samlet sett gikk omsetningsvolumet marginalt ned i januar, men det var store bransjevise forskjeller», skriver SSB.

Ifølge SSB var det oppgang i handelen i sportsbutikker i januar, noe som kan skyldes at folk kjøpte ski og skøyter til bruk i det fine vinterværet. Samtidig kjøpte folk mindre klær og møbler.

«Det største negative bidraget kom fra klesbutikker som opplevde en kraftig nedgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet denne måneden», skriver byrået.

Også bensinstasjoner og møbelbutikker opplevde nedgang i januar, men fallet var mindre enn i klesbutikkene.

«Butikkhandel med sportsutstyr og fritidsbåter hadde derimot en betydelig økning i sesongjustert omsetningsvolum i januar og bidro til å dempe den samlede nedgangen. Fint vintervær i deler av landet og økt etterspørsel etter skiutstyr og skøyter kan ligge bak denne veksten», skriver SSB.

Også dagligvarebutikker og netthandel økte omsetningen.

Stor vekst i 2020

Fjoråret bød på kraftig vekst i detaljhandelen fra året før. Omsetningsvolumet økte med 7,7 prosent fra året før. Det viste SSBs tall tidligere i år.

Netthandelen økte mest, med 28,4 prosent i fjor. Også dagligvarehandelen fikk en betydelig oppgang i 2020, på 11,9 prosent fra året før. Noe av årsaken er smittverntiltak som reduserte folks restaurantbesøk og bruk av kantiner.

I tillegg har stengte grenser og mindre reising redusert grensehandelen mye, slik at noe handel i stedet er gjort i norske butikker.

Les også

Kraftig og overraskende shoppefall i desember

Les også

Kraftig detaljhandelhopp i Black Friday-måneden

Les også

Overraskende sterk shoppevekst i oktober

Publisert:
Gå til e24.no