Skatteetaten vil ta flere skattesnytere i utlandet: – Overraskende store beløp

Skjulte formuer i utlandet blir større og større.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Skatteetatens lokaler i Oslo.
Publisert: Publisert:

Omfanget av norskeide verdier plassert i skatteparadiser øker, og de aller fleste eierne av disse oppgir at verdiene ikke er skattbare i Norge.

Ifølge Skatteetaten er 75–90 prosent av verdier plassert i utlandet oppført som at de ikke skal beskattes i Norge. Om det faktisk stemmer at en så stor andel av verdiene ikke er skattbare i hjemlandet, tviler etaten sterkt på. Nå trapper de opp satsingen på å hindre folk i å komme unna skatteregningen ved å plassere penger utenfor landets grenser.

Nylig var finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på plass hos Skatteetaten for å få en innføring i hvordan etaten jobber med etterretning og digitale verktøy for å avsløre skjulte inntekter, kontoer og verdier i utlandet.

– Det er overraskende store beløp som blir nevnt her, og man ser hvor komplekst og vanskelig det faktisk er å finne en del av disse formuene. Det må vi bare bruke ressurser på, for har du store inntekter og formuer så må du bidra, sier Vedum.

Les også

Skatteetaten jakter skatt etter Dubai-avsløringer

– Ingen enkle svar

Omfattende digitalisering i Skatteetaten har gjort at det finnes flere ressurser til å drive krevende arbeid med å kartlegge og forfølge mistenkelige kontoer utenlands. I tillegg er flere metoder blitt bedre.

Men samtidig finner også de som vil unndra seg skatt, mer avanserte metoder - som bruk av kryptovaluta.

– Blir du beroliget av å høre om hvordan Skatteetaten jobber, eller må regjeringen spytte inn mer penger her?

– Vi må se om det er ting man kan gjøre sammen med Skatteetaten for å sørge for at det ikke er videre vekst på dette området. Det er ingen enkle svar her, sier Vedum, og peker på at arbeid videre med temaet må koordineres med justisdepartementet, politiet og økokrim.

Torjus Kydland i Skatteetaten viste frem det digitale systemet for å oppfordre folk til å føre rett informasjon om utenlandske kontoer i skattemeldingen. Statsråden fikk en innføring i hva som ville skjedd dersom han hadde opprettet konto i Nauru.

Vedvarende problem

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark påpeker at økningen i formuer i utlandet til dels kan skyldes at aksjeverdier har økt, og at det ikke nødvendigvis er flere som prøver å snike seg unna skatt nå enn før.

– Men man kan si det er et vedvarende problem, og det er et problem som krever systematisk innsats, sier hun.

Funnemark påpeker at flere utvekslingsavtaler og automatisk utveksling av med andre land gjør at Skatteetaten nå sitter på mer informasjon enn før. Og selv om dagens møte med statsråden ikke handlet om å be om mer penger til arbeidet, er skattedirektøren spent på den varslede stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet.

– Vi trenger at det blir jobbet internasjonalt på alle nivåer, vi trenger riktige virkemidler, og så trenger vi at det er en bevissthet på samarbeid mellom etater, sier skattedirektøren.

Publisert: