FHI vurderer omikronsituasjonen som alvorlig – vil ha sterkere tiltak

Omikronvarianten kan forsterke den høye belastningen på helsetjenestene enda mer, skriver Folkehelseinstituttet i en ny rapport. Varianten vil dominere senest i januar og gjør det nødvendig med sterkere tiltak, ifølge FHI.

Line Vold, kriseleder og avdelingsdirektør i FHI.
  • NTB
  • Truls Lier
Publisert:

– Vi forventer at antallet smittede med denne varianten vil øke raskt de nærmeste ukene. Dette, sammen med den allerede økte belastningen på helsetjenesten, gjør at vi nå vurderer situasjonen som alvorlig, sier kriseleder og avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

Ifølge FHIs oppdaterte risikovurdering er det lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom, men spredningen vil likevel kunne føre til en betydelig forverring av belastningen på helsevesenet siden så mange blir smittet.

– Vi regner med at vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom, uansett variant, sier Line Vold.

Tror omikron dominerer i januar

Omikronvarianten er sannsynligvis betydelig mer utbredt enn det man kan ha oversikt over, ifølge FHI.

I Norge er varianten påvist hos rundt ti reisende fra Sør-Afrika, landet der varianten først ble oppdaget. Ifølge FHI har reisende i noen få tilfeller smittet videre. En av disse var det store utbruddet etter et julebord i Oslo.

FHI tror omikron er mer smittsom enn deltavarianten, og mener det er sannsynlig at den vil være dominerende her til lands allerede i januar.

– Hovedkonklusjonen er at epidemien allerede nå gir nokså raskt økende sykdomsbyrde. Omikronvarianten vil i løpet av desember og januar sannsynligvis forsterke denne utviklingen og forårsake en bølge med betydelig sykdomsbyrde, skriver FHI i vurderingen.

Vil ha sterkere tiltak

FHI skriver i risikovurderingen at de fortløpende vurderer hvilke smitteverntiltak som bør iverksettes og samarbeider nært med kommunene om deres håndtering.

Det er nødvendig med sterkere tiltak nå, mener FHI.

– Varianten vil sannsynligvis etablere seg i Norge og i løpet av noen uker bli dominerende. Det er likevel stor usikkerhet. Det er derfor nødvendig med sterkere tiltak for å beholde kontroll og få oversikt, samtidig som man får mer  kunnskap og får vaksinert flere, sier Line Vold.

Erfaringene fra Tromsø og Trondheim er at ekstra tiltak har kunnet snu epidemiens utvikling, skriver de i risikorapporten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Koronaviruset
  2. FHI
  3. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

  1. FHI: Mulig at omikron har kommet til Norge

  2. FHI om omikron-bølgen: – Ikke mulig å stoppe

  3. FHI slår alarm – venter betydelig økt smittespredning

  4. Slik forsvarer regjeringen de strenge tiltakene

  5. FHI: Slik kan omikron spre seg i Norge