Dette betyr Kina-fallet for Norge

Ekspertene frykter at problemene i Kina vil ramme etterspørselen etter olje – og dermed rammes også lommeboken til Norge.

DYSTRE UTSIKTER: Markedene verden over tynges av svakere utsikter for verdens vekstlokomotiv.

Carlos Barria
  • Anders Park Framstad
  • Sara Svanemyr
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Svakhetstegn fra Kinas økonomi tynger mandag markedene verden over. Børsen i Shanghai leder i dag an med en nedgang på snaut åtte prosent, og drar med seg de øvrige asiatiske børsene i fallet.

– Vi ser nok en kraftig nedgang, som igjen vil spre seg til andre markeder, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea til E24.

– Det er absolutt frykt for en Asia-drevet krise. Det avgjørende er hvor svakt det egentlig står til i Kina

Nedkjøling av den kinesiske økonomien vil kunne gi store konsekvenser langt utenfor landets grenser. Norske aksjer rammes mandag – og også oljeprisen kan forbli lav.

Kina er en massiv aktør i råvaremarkedene, og en viktig handelspartner for en rekke land.

Her hjemme har blant annet Norsk Hydro opplevd økt usikkerhet rundt aluminiumprisene, mens mulighetene for svakere tempo i den kinesiske økonomien har tynget oljemarkedet.

Les også

Største børsfall på Oslo Børs siden 2011

Kan ramme Norge

Knut Anton Mork trekker spesielt frem at lavere vekst kan bidra til å senke oljeprisen ytterligere.

– Dette betyr at etterspørselen vil forbli lav. I tillegg annonserte Iran i helgen at de vil produsere store mengder olje uansett kostnad. Sammen tyder dette på lavere oljepris. Nå ringer det alvorlige alarmklokker for den oljeavhengige norske økonomien, sier Mork.

Han får støtte fra sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

– For Norge sin del er vi indirekte en del av dette fordi vi er en stor oljeprodusent, sier hun.

Oljeprisen falt i helgen til det laveste nivået på seks og et halvt år, og også Oslo Børs svarer med en nedgang på rundt 3,5 prosent mandag morgen.

ADVARER: Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, mener varsellampene blinker for den oljetunge, norske økonomien.

Nils Bjåland

Bakgrunnen for børsfallet i verdens nest største økonomi finner man i stor grad i økt usikkerhet rundt den kinesiske økonomien.

Etter den overraskende devalueringen for to uker siden og slipp av flere svake nøkkeltall i tiden etter, er det stadig flere som frykter at verdens vekstlokomotiv er i ferd med å miste dampen fortere enn man hadde sett for seg.

Les også

Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken minner om at prisingen i det kinesiske aksjemarkedet har vært stiv, men han tolker også børsfallet som et symptom på underliggende utfordringer.

ADVARER: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 mener markedene har gjennomskuet kinesiske myndigheter.

Fotograf Ørnelund As

– Til tross for oppblåsingen er fallet et tegn på at det trolig ikke står så bra til i den kinesiske økonomien, at mye av veksten landet har hatt har vært drevet av offentlige tiltak, og at myndighetene nå er i ferd med å miste grepet, sier Mork.

Svekket tillit

Holvik mener at markedet har mistet tillit til de kinesiske myndighetenes stimuleringstiltak, som har pågått i stor skala siden 2008.

– Kinesiske myndigheter har bygd enormt i offentlig regi, og sørget for en ekstrem kredittvekst de siste årene, som følge av det stadig settes i gang nye kredittdrevne tiltak. Veksten bremser kraftig, mens myndighetene forsøker å pålegge bankene å gi ut flere lån. Markedet begynner å gjennomskue at tiltakene fra Kina ikke er troverdige, sier hun.

Les også

Laveste oljepris på seks og et halvt år

RAMMES: Hydro påvirkes av Kina i form av aluminiumspris-utviklingen. Hr ser vi anlegget på Sunndalsøra.

Espen Braata

Ifølge seniorøkonom Ole André Kjennerund i DNB Markets kan også myndighetene i Kina ha innsett at tiltakene i deres regi ikke er så gunstige for den langsiktige markedsbalansen. Dette kan peke mot færre inngrep.

OLJEPRISFALL: Kina er verdens største importør av olje, og dermed viktig for oljeprisutviklingen. Dermed påvirkes også Norge. Her Oseberg feltsenter.

Marit Hommedal/

– Spørsmålet er om børsfallet er et resultat av at myndighetene ikke lenger kjøper, eller om det er fordi de ikke klarer å demme opp for det negative sentimentet. Signalene de har fått fra Det internasjonale pengefondet er jo at de sterkt anbefales å komme opp med en god exitstrategi, sier Kjennerud.

Ekspertene tror imidlertid at kinesiske aksjer kan falle videre, og det meldes også om nye tiltak fra kinesiske myndigheter. Ifølge Wall Street Journal planlegger Kinas sentralbank å redusere reservekravet til landets banker.

Les også

Ras for kinesiske børser

Dette kan skje tidlig neste måned, og det er ventet en reduksjon i kravene på rundt et halvt prosentpoeng. Målet er å frigjøre likviditet og dermed stimulere utlånsveksten.
– Jeg tror at reservekravene kan bli kuttet fremover. Dette skyldes at Kina opplever kapitalutgang. Dermed må reservekravene kuttes for å holde likviditeten stabil, sier Kjennerud.

Les også

Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

Les også

Ekspertene tror på ny blodrød uke for børsene

Les også

– Vi har vært i en valutakrig lenge

Les også

Røde børser i Asia etter svakeste tall siden fianskrisen

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kina kutter renten igjen

  2. – Fare for at Kina tråkker for hardt på gasspedalen

  3. Rentekutt i Kina

  4. Annonsørinnhold

  5. Verdens største selskaper advarer mot Kina-nedtur

  6. – Kina har faktisk gitt gass